D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 03.12.2020, Veritas: Procesuiranje Srba u Hrvatskoj postalo svakodnevna pojava

BEOGRAD – Procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, ekstradicije, suđenja, otpuštanja iz zatvora, postala je svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani, što potvrđuje i nedavna ekstradicija Dragutina Hajdua (70) iz Vukovara koju niko nije objavio, saopštio je danas dokumentaciono informacioni centar Veritas.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik Savo Štrbac navodi se da je prije dva dana Velika Britanija izručila Hrvatskoj Hajdua, inače mađarske nacionalnosti, kojeg je 16. marta ove godine brtitanska policija uhapsila na londonskom aerodromu Hitrou na osnovu međunarodne poternice raspisane od strane hrvatskog pravosuđa.Njega Županijski sud u Osijeku tereti da je 21. novembra 1991. godine u Vukovaru, kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno sa još tri osobe u Vukovaru zlostavljao 15-godišnjeg Sinišu Rajkovića i pri tom ga lišio života.

Za to djelo je suđeno Stevanu Curniću koji je za njega osuđen na 15 godina zatvora, a niko u to postupku nije ni spomenuo ime Dragutina Hajdua.

Porodica navodi da je Dragutinova žena srpske nacionalnosti i da je u ratu bio na srpskoj strani, ali da nije činio nikakve zločine, kao i da je uvjerena da ga je prijavila bivša žena njegovog rođenog brata iz osvete zbog razvoda sa njegovim bratom.

Dodaje se da je on početkom marta, prije hapšenja u Londonu, boravio u Vukovaru gdje mu je obnovljena i kuća, i gdje je sređivao razne papire zbog čega je odlazio i u policiju, a za to vrijeme, kao ni prije 15 godina, nije imao nikakvih problema sa organima krivičnog gonjenja.

Veritas podsjeća da je u ovoj godini uhapšeno osam osoba iz bivše RSK po hrvatskim poternicama zbog ratnih zločina, od kojih je četvoro uhapšeno van Hrvatske, a jedan u Hrvatskoj prilikom ulaska iz Mađarske, dok su trojica uhapšena na području Hrvatske.

Takođe, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 178 Srba, od kojih su 66 ekstradirana u Hrvatsku, a protiv 25 njih postupak je obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 31 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.