D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug,19.05.2022, Ko je naredio ubijanje izbjeglica: Optužnica za zločin na Petrovačkoj cesti otkriva detalje „Oluje“

BEOGRAD – U prvoj optužnici koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo za zločine počinjene u vojno – policijskoj akciji „Oluja“ dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine, navode se detalji odluke o akciji i njenom izvršenju za koje se ovom optužnicom terete četiri visoka oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

„Oluja“ je podrazumijevala napad na južni i sjeverni dio tadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) sa ciljem da se u kratkom roku tamošnja Vojska RKS porazi i preuzme kontrola nad tim dijelom RSK, a predsjedavajući sastanka na kojem je odluka donijeta, pokojni hrvatski predsednik i vrhovni komandant Vojske Hrvatske Franjo Tuđman, prenio je da za tu odluku postoji podrška Njemačke, NATO i Sjedinjenih Američkih Država, kao i podrška da, kako je rekao „nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu“.

Cilj ove akcije bio je, prema optužnici, da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živjelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za izlazak.

Tuđman je tada, navodi se, rekao da Srbima treba tobože garantovati građanska prava i javno ih pozvati da se ne iseljavaju, ali istovremeno im, preko radija i televizije, odnosno putem letaka, saopštavati kojim se putnim pravcima stanovništvo kreće, odnosno napušta Hrvatsku.

Optuženi su nakon toga, navodi se u optužnici, sproveli pomenutu brionsku odluku i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, što je za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti i panično bježanje civila prema Srbiji, uz učvršćivanje njihove odluke da napuste teritoriju na kojoj su do tada živjeli i više se ne vraćaju, što je dovelo i do promjene etničkog sastava Hrvatske.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.

Prema optužnici, sada pokojni general bojnik Josip Čuletić, je u svojstvu rukovodioca Centra operativnog rukovođenja izdao naređenje optuženom Mikcu komandantu 92. Vazduhoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju komandantu 91. Vazduhoplovne baze „Pleso”, Zagreb, za avinonske napade po ciljevima na zemlji, što uključuje i civilno stanovništvo koje je bežeći od napada hrvatske vojske i policije već napustilo svoje domove u Hrvatskoj i prešlo u dubinu teritorije susjedne BiH.

Stanovništvo se kretalo prema preporukama hrvatskih vlasti, putevima koji su im od njih bili sugerisani kao sigurni i otvoreni za odlazak, u kolonama u kojima nije bilo vojnih formacija, oklopnih vojnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja Vojske RSK.

Mikac je, postupajući po dobijenom naređenju, naredio Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu koja se kretala u rejonu u kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Petrovac-Ključ, izvlačeći se iz Hrvatske, sa teritorije RSK, sa prostora Dalmacije i Like.

Radulj je, takođe postupajući po dobijenom naređenju, izdao naređenje optuženom Boroviću za avionski napad na izbjegličku kolonu koja se kretala u rejonu u kojem takođe nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Novci-Prijedor izvlačeći se iz Hrvatske sa teritorije RSK, sa prostora Korduna i Banije.

Potom je Jelenić, postupajući po dobijenom naređenju, naredio NN pilotu da koristeći avion „Mig 21” (koji je prethodno prebazirao iz Pule na aerodrom u Splitu) izvrši napad po izbjegličkoj koloni koja se kretala putem Bosanski Petrovac-Ključ, što je ovaj učinio 7. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima.

On je na području Opštine Bosanski Petrovac, u BiH, prvo preletio izbjegličku kolonu (koja je do tada prevalila više od 60 kilometara od granice sa Hrvatskom) , a potom okrenuo avion i u povratku, iako je vidio da se ne radi o legitimnom vojnom cilju, dejstvovao raketnim udarima raketama S-24 (namenjenim za uništavanje neprijateljske žive sile) po izbjegličkoj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora. Tom prilikom je ubijeno 10 civila. U tom napadu je više ljudi ranjeno, od kojih je do sada identifikovano 15 ljudi, a više vozila u koloni je uništeno.

Borović je, postupajući po dobijenom naređenju , naredio dvojici NN pilota da koristeći dva aviona „Mig 21” (sa aerodroma Pleso) izvrše napad po izbjegličkoj koloni koja se kretala putem Bosanski Novi (Novi Grad)-Prijedor, što su i učinili dana 8. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima u mjestu Svodna u današnjoj opštini Novi Grad.

Oni su prvo preletjeli izbjegličku kolonu (koja je do tada prevalila više od 15 kilometara od granice sa Hrvatskom, a potom okrenuli avione i u povratku, iako su vidjeli da se ne radi o legitimnom vojnom cilju, dejstvovali iz avionskih topova i raketnim udarima raketama S-24 (namijenjenim za uništavanje neprijateljske žive sile) po izbegličkoj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora, kao i po civilnim objektima u blizini puta, a tom su prilikom ubijena tri civila.

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro djece, kao i 24 ranjene osoba.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju.

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.