D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 14.03.2017., Žrtve režima NDH traže tri i po milijarde dolara

Banjaluka – Hrvatskoj je uručena tužba za nadoknadu štete “teška” 3,5 milijardi dolara, koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu, a isplatu traže za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu.

Postupak je pokrenulo nekoliko lica u maju prošle godine u Okružnom sudu u Čikagu. Riječ je o nadoknadi materijalne štete za oduzetu imovinu i nematerijalnu štetu koju su pretrpjele žrtve ustaških logora. Tužioci navode da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna nasljednica NDH.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske potvrđeno je da je tužba stigla putem američke ambasade u Zagrebu. U Hrvatskoj tvrde da ta zemlja nije nasljednik NDH i da zato ne može da odgovara za štetu počinjenu pod tim režimom.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže da je dobro što je pokrenut postupak i da uvijek postoji mogućnost naknade štete, čak i kad država to daje iz moralnih razloga kao što to i danas čini Njemačka.

Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj izjavila je da bivši logoraši i njihovi potomci nikada neće odustati od odštetnog zahtjeva od 500 miliona evra protiv Hrvatske kao nasljednice NDH. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je 2010. godine tužbu tog udruženja koje je uputilo žalbu Ujedinjenim nacijama i još čeka odgovor.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.