D.I.C. Veritas

GlasSrpske, Nezavisne novine, Srna, 13.03.2019, Sahranjeni baka i unuk ubijeni u akciji “Oluja”

BEOGRAD – Na mjesnom groblju u selu Prevršac, kod Kostajnice, danas su sahranjeni posmrtni ostaci Stoje Matijašević (65) i njenog unuka Milana Korasića (11), koji su ubijeni u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Oni su ubijeni zajedno sa komšijom Milošem Korasićem (78) u podrumu Miloševe kuće.

Posmrtni ostaci starice i hendikepiranog dječaka, koji je ostao uz baku koja nije htjela da napusti rodno ognjište, identifikovani su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu 5. februara.

Ubijeni Miloš Korasić identifikovan je 13. jula 2010. godine i sahranjen je ranije na mjesnom groblju u Prevršcu.

U posljednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 posmrtnih ostaka Srba iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, od kojih je do sada identifikovano 1.187.

Na spisku “Veritasa” još se nalazi 1.770 osoba srpske nacinalnosti koje su nestali u periodu od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

Među nestalima je 1.275 civila, među kojim 493 žene.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba, na čiju se ekshumaciju čeka i 24 godine nakon rata isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.