D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 29.12.2016., Sud u Splitu osudio na šest godina zatvora oficira Pavla Pantića

Beograd – Oficir bivše JNA, kapetan bojnog broda Pavle Pantić /77/, osuđen je danas pred sudom u Splitu na šest godina zatvora zbog navodnih zločina nad civilima u Splitu i okolini tokom 1991. godine, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je podsjetio da je Pantića tačno prije godinu dana uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu dok se vraćao iz Beograda u Sutomore, gdje je živio posljednje 22 godine.

“Nakon sprovedenog ekstradicionog postupka, 20. aprila Crna Gora ga je izručila Hrvatskoj. Po brzini kojom je izručen, nije se ni protivio ekstradiciji, jer je bio uvjeren da je nevin i da će ga osloboditi”, rekao je Štrbac.

Pantiću se, napominje Štrbac, sa još 31 pripadnikom JNA pred sudom u Splitu prvi put sudilo 1994. godine prema optužnici koja im na teret stavlja smrt pet i ranjavanje 20 civila, te pričinjavanje štete na civilnim, stambenim i privrednim objektima u iznosu od 32 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Svi su bili osuđeni tada na kazne zatvora od sedam do 15 godina, a Pantić je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora.

Međutim, Vrhovni sud je presudu Pantiću ukinuo i vratio slučaj na ponovljeno suđenje do kojeg je došlo tek poslije toliko godina i poslije Pantićevog hapšenja i izručenja Hrvatskoj.

Štrbac podsjeća i da je u junu ove godine “procurila” vijest u nekim hrvatskim medijima da je Pantiću hrvatsko tužilaštvo ponudilo da prizna krivicu za kaznu manju od minimuma, odnosno manje od pet godina i da je može izdržavati u Srbiji, gdje mu živi kćerka.

“Pantić, koji je državljanin Srbije, prema riječima njegovog advokata, odbio jr ponudu da služi četiri godine zatvora, jer se smatra potpuno nevinim.

Njegovo uvjerenje se posebno učvrstilo nakon što je proučio svu dokumentaciju iz sudskog spisa koja mu je dostavljena u splitski zatvor”, napominje Štrbac.

Pantića konkretno terete da je kao pripadnik “okupatorsko srpsko-crnogorske vojske, takozvane JNA, na dužnosti zamjenika komandanta ratne luke Lora u periodu od septembra 1991. do januara 1992. godine naređivao otvaranje vatre po Splitu i okolini”.

Štrbac je naveo da je u vrijeme dok je JNA bila u luci Lora Hrvatska još bila u sastavu Jugoslavije, tako da JNA kao regularna vojska nikako nije mogla biti okupatorska, jer se na tom području nalazila još od 1994. godine.

On podsjeća da je poslije odlaska JNA iz Lore, to je postao jedan od najmonstruoznijih logora kroz koji je prošlo više od 1.000 zatočenika, od kojih je najmanje 70 likvidirano.

Štrbac je pozdravio odluku Pantića da ne prihvati “darežljivost” hrvatskog tužilaštva i da odbije nagodbu, ako se uzme u obzir njegova poodmakla životna dob i narušeno zdravlje, a iz iskustva je poznato da takve ponude odbijaju samo oni koji se smatraju nevinim i koji su, braneći svoju nevinost, spremni da brane i čast vojske kojoj su pripadali.

“Ako su mu u junu nudili četiri godine, sada su mu za kaznu dali dvije godine više”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da je ovo prvostepena presuda na koju se Pantić može žaliti i dodao da vjeruje da je Pantić dobro proučio taj predmet i da će u nekom ponovljenom suđenju dobiti manju kaznu ili biti oslobođen.

Štrbac je dodao da Pantić dijeli ćeliju sa Kapetanom Draganom, generalom Borislavom Đukićem i Mladenom Graovcem.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.