D.I.C. Veritas

Gledaj.rs, Beta, 28.09.2023, DANAS SE NAVRŠAVA 28 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U SELU VARIVODE KOD KNINA

Danas se navršava 28 godina od ubistva najmanje devetoro srpskih civila u selu Varivode kod Knina a za taj zločin, po navodima dokumentaciono-informacionog centra Veritas, niko od pripadnika Hrvatske vojske nije odgovarao.

U saopštenju povodom godišnjice zločina, Veritas je podsetio da su 28. septembra 1995, skoro dva meseca po završetku hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, kojom je proterano više od 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, u selu Varivode ubijeni Jovan Berić (75), Špiro Berić (55), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Mirko Pokrajac (84), Dušan Dukić (59), Marko Berić (82), Milka Berić (67) i Jovan Berić (56).

“Oko ili istog dana ubijen je i deseti meštanin Varivoda, Uglješa Ilijašević (54), čije telo je kasnije pronađeno i čijeg imena nema na spomeniku žrtvama toga sela. Prosečna starost žrtava je 67 godina”, piše u saopštenju.

Iz Veritasa su podsetili da je 27. avgusta u obližnjem selu Gošić ubijeno sedmoro srpskih civila prosečne starosti 70 godina.

“Svi ubijeni u oba sela bili su civili a u tim selima, ni u vreme rata ni u vreme ubistava, nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Ostali su zato što nisu hteli napustiti svoja ognjišta i što su poverovali Tuđmanovim pozivima da svima koji nisu ‘okrvavili ruke’ garantuje imovinsku i osobnu sigurnost. A svi su ubijeni vatrenim oružjem iz neposredne blizine u svojim dvorištima, na kućnim pragovima ili u kućama”, piše u saopštenju.

Navodi se da je “pod pritiskom međunarodne zajednice i organizacija za zaštitu ljudskih prava”, Županijsko državno tužilaštvo u Zadru 1996. godine podiglo optužnicu u slučaju Varivode protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika zbog krivičnog dela ubistva iz koristoljublja ali da ih je Županijski sud u tom gradu oslobodio optužbe zbog “nedostatka dokaza” iako su četvorica optuženih u istrazi priznala odgovornost za ubistva.

“Tokom ponovljenog suđenja pred Županijskim sudom u Šibeniku, zastupnik optužbe je 13. februara 2002. godine odustao od optužnice protiv svih optuženika uz obrazloženje da su došli do saznanja ko bi mogao da bude počinilac ubistava u Varivodama i Gošiću, najavivši novu istragu. Međutim, ni 27 godina od zločina, nema ni optuženih ni osuđenih za ubistva civila u Varivodama i Gošiću”, saopštio je Veritas.

Po popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 1991. godine, u Varivodama su živela 472 Srbina, dva Jugoslovena, jedan Hrvat i dvoje “ostalih” a u Gošiću 106 Srba i jedan “ostali”.

AUTOR : BETA

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.