D.I.C. Veritas

Hina, 20.10.2015., Suđenje Merčepu primiče se kraju

Suđenje ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. ubrzo bi moglo biti dovršeno jer sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda još treba ispitati samo jednog svjedoka koji čeka izručenje Hrvatskoj

Riječ je o nekadašnjem pripadniku pričuvne postrojbe MUP-a Igoru Mikoli koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa od 2005. kada je osuđen na pet godina zatvora zbog umješanosti u ubojstvo u Pakračkoj Poljani 1991. No, prošle se godine u Peruu predao tamošnjoj policiji i zatražio izručenje Hrvatskoj.

Predsjednik Sudskog vijeća Zdravko Majerović rekao je utorak, nakon što su ispitani posljednji dostupni svjedoci, da će nastavak rasprave biti određen kada Mikola bude izručen Hrvatskoj. Po njegovim riječima prvostupanjsko suđenje 63-godišnjem Tomislavu Merčepu uskoro bi moglo biti dovršeno ne bude li novih dokaznih prijedloga.

Nitko od ispitinaih svjedoka nije teretio Merčepa, a Đuro Straga je kazao i da su na Merčepa svi gledali kao spasitelja jer je bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova odakle su dobivali opremu za obranu.

Nakon tri i pol godine suđenja u srpnju je izmijenjena optužnica protiv Merčepa koji se na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda nalazi kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a što je, prema tvrdnjama tužiteljstva, 1991. nezakonito uhićivala, mučila, zlostavljanja i ubijala civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Ratnog zapovjednika i pomoćnika ministra unutarnjih poslova od tada se, umjesto da je zapovjedao zločine, tereti da pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u ratnim zločinima. Merčep je, prema tvrdnjama tužiteljstva iz izmjenjene optužnice, pristao da njemu podređeni nastave s takvim radnjama svjestan da među njima ima i pojedinaca koji su od ranije dolazili u sukob sa zakonom.

Pripadnici te postrojbe, tvrdi tužiteljstvo, nisu bili podučeni o svojim obavezama koje proizlaze iz normi međunarodnog i humanitarnog ratnog prava, čime im je Merčep “dao prešutno odobrenje za takvo postupanje i za vrijeme dok nije bio na terenu”. Tužiteljstvo ga tereti da je znao za nezakonita postupanja postrojbe poznate kao ‘merčepovci’ koja je tijekom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. ‘Merčepovci’ su navodno na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčepa, koji zbog zdravstvenih tegoba ponekad teško oprati suđenje, ranije se teretilo da nije sprječavao zločine, ali i da je osobno naređivao lišavanja slobode, mučenja i ubojstva.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.