D.I.C. Veritas

Hina, N1, 24.08.2015., U Šibeniku uhićen osuđenik za ratne zločine u Lori

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo je u ponedjeljak uhićenje Emilija Bungura, osuđenog za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine, a protiv njega se zbog ratnog zločina nad zarobljenicima u toj splitskoj luci vodi još jedan sudski postupak.

Splitsko tužiteljstvo je priopćilo kako je izvješće o uhićenju Emilija Bungura (55) na splitski Županijski sud stiglo tek danas nakon 13 sati, u kojemu se navodi kako je šibensko-kninska policija Bungura uhitila u subotu, 22. kolovoza u mjestu Žaborić kod Šibenika, te ga istoga dana navečer prevezla u splitski zatvor.

Bungurova supruga Jagoda i odvjetnik Vinko Burazer prijepodne su potvrdili Bungurovo uhićenje, koje su tada demantirali sa splitskog suda, ističući kako o tome nemaju nikakvu službenu informaciju.

Jagoda Bungur poslala je priopćenje medijima u kojem navodi kako je njezin suprug uhićen u subotu te da ga je policija odvela u splitski zatvor. Uvjerena u njegovu nevinost, istaknula je kako se u slučaju Lora ruši ustavno-pravni poredak, ali da tužitelji i suci unatoč tome nastavljaju s nezakonitim sudovanjem i “gaženjem temeljnih prava” njezina supruga.

Zabrinutost za Bungurov život izrazio je i njegov branitelj Vinko Burazer, pogotovo stoga, kako je izjavio Hini, što splitske pravosudne institucije demantiraju njegovo uhićenje.

Bungur se od 2005. nalazio u bijegu, a očekuje se da će se 9. i 11. rujna pojaviti u sudnici na splitskom Županijskom sudu, gdje mu se zajedno s još četvoricom vojnih policajaca sudi za ratni zločin nad zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lora.

Riječ je o suđenju u slučaju Lora 2, u kojemu su optuženi bivši upravitelj Vojno-istražnog centra Lora Tomislav Duić, koji se još nalazi u bijegu, njegov tadašnji zamjenik Tonči Vrkić, te stražari Anđelko Botić, Emilio Bungur i Ante Gudić.

Svi su već pravomoćno osuđeni u prethodnom sudskom postupku Lora 1, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima. Duić je tada osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.

Suđenje za Loru 2 vodi sudac Vladimir Živaljić, na temelju optužnice koja je podignuta 2009. godine, a godinu dana kasnije zatraženo je suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura koji su bili u bijegu.

Vrhovni sud je 2012. godine odobrio suđenje u njihovoj odsutnosti te je pripremno ročište prvi put zakazano krajem prošle godine, no čak je dva puta odgađano. Prvi put je održano tek krajem lipnja ove godine, i to nakon nekoliko prosvjeda braniteljskih udruga i obitelji optuženika pred zgradom suda.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.