D.I.C. Veritas

hr.N1, 01.02.2018, Vulin savjetovao Vučiću da ne putuje u Hrvatsku

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u četvrtak da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne treba putovati u Zagreb jer smatra da njegova mirovna politika “nema sugovornike” u Hrvatskoj.

“Mirovna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema sugovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsjednik ne treba iću u Hrvatsku”, poručio je Vulin, komentirajući reagiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vučiću da posjeti Zagreb koji je on i prihvatio.

Vulin je, reagirajući na poruku svog hrvatskog kolege Damira Krstičevića da se Vučić treba ispričati “zbog velikosrpske agresije” i da je “isprika minimum”, rekao kako za takva uvjetovanja “nema razloga niti opravdanja”, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS)

“Vučićev posjet se među hrvatskim političarima uvjetuje isprikama za koje nema razloga ni opravdanja, a on (Krstičević) vrijeđa i napada”, rekao je Vulin Tanjugu.

Krstičević je u četvrtak u Zagrebu rekao kako je srbijanski šef države “dobrodošao” u Hrvatsku, ali i da od Vučića prvo očekuje ispriku zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Vulin, kojega hrvatski mediji smatraju dežurnim provokatorom Hrvatske, za posjet Vučića ima niz uvjeta, a usput je srpsku agresiju na Hrvatsku opet nazvao građanskim ratom.

Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb “s pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijkom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-tih godina, ispriku i povlačenje zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima”, rekao je on.

U Vulinovoj izjavi koju prenose RTS i Tanjug, srbijanski ministar ocjenjuje kako predsjednik srbije u Hrvatskoj trebva dobiti “i ispriku i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba, ali i države Srbije, isprike za zatvaranje granica tijekom migrantske krize, isprike za ustaške ploče na jasenovačkom stratištu”.

Vulin sugerira kako Vučić ne treba ići tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom, a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem, prenosi RTS.

“Neka Hrvatska nađe snage priznati zločine i za njih se ispričati, pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb”, savjetuje Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da od posjeta Hrvatskoj “ne očekuje čuda”, ali je uvjeren da će razgovori biti dobri i “ljekoviti” jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi, te da on ne želi izbjegavati ni jednu temu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet Zagrebu sredinom veljače ocijenivši kako je za taj susret “sazrelo vrijeme” i “u dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti”.

“Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima”, naglasila je Grabar-Kitarović u pozivu Vučiću.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.