D.I.C. Veritas

HRT, 03.08.2012., Mrkić bi dogovarao povlačenje tužbi

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je za beogradske Večernje novosti da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) te je najavio skori susret s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Dogovor o povlačenju tužbi je moguć. Na obje strane sazrijeva i svijest o tome da trebamo graditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće generacije. Već sam razgovarao s kolegicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti, i uvjeren sam da i oni žele razvoj normalnih odnosa, rekao je Mrkić.

Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010.

Mrkić je izjavio kako su prioriteti Srbije očuvanje suverenosti i teritorijalnog integriteta, priključenje Europskoj uniji (EU), razvijanje odnosa sa susjedima, jačanje ekonomskih odnosa sa svim partnerima. Upitan hoće li Srbija biti suočena s izborom Kosovo ili Europa, srbijanski šef diplomacije odgovara da Europa ne traži od Srbije priznavanje Kosova te da to znači da se razumije pozicija Srbije.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.