D.I.C. Veritas

HRT, 05.03.2012., AI za istragu i nad visokim časnicima

Uhićenje petorice osumnjičene za ratni zločin počinjen 1993. protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkome džepu korak je u pravome smjeru kad je u pitanju istraga svih ratnih zločina, ali nužno je istražiti i zapovjednu odgovornost visokorangiranih časnika u toj operaciji, objavio je Amnesty International.

Iako ta uhićenja jesu važan korak prema ostvarivanju pravde za žrtve rata 1991. – 1995., nijedan od uhićenih 1. ožujka 2012. nije bio visoki vojni časnik, kaže Nicola Duckworth, direktorica programa Amnestyja za Europu i srednju Aziju. U javnosti je dovoljno podataka da se sada otvori istraga, piše Duckworth.

Tijekom vojne operacije u Medačkome džepu u rujnu 1993. hrvatske vojne i policijske snage napale su veći broj srpskih sela, piše u izvještaju AI-ja i dodaje da je po procjenama UN-a ubijeno više od stotinu hrvatskih Srba, a mnogo je osoba mučeno i silovano. Prema hrvatskim podacima na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim “mirovnjacima”, ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Tom su operacijom zapovijedali tadašnji načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske Janko Bobetko, koji je umro potkraj travnja 2003., te general Davor Domazet Lošo, kaže se u izvještaju AI. Hrvatske vlasti dosad nisu istražile navode o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika te vojne operacije (…) Janka Bobetka koji je tada bio načelnik Glavnoga stožera i generala Davora Domazeta Loše.

Godine 2008. zagrebački Županijski sud vodio je procese protiv generala Rahima Ademija i generala Mirka Norca, a u vezi sa zločinima koji su po međunarodnome pravu počinjeni u operaciji u Medačkome džepu, a ta su dvojica generala optužena za zapovjednu odgovornost u toj operaciji, kaže se u izvještaju. Tijekom postupka ustanovljeno je da je u toj operaciji postojao usporedni zapovjedni lanac, a u presudi je sud zaključio da je vrhovno zapovjedništvo operacijom imao general Bobetko koji je imenovao Domazeta  Lošu svojim izaslanikom na terenu, dodaje se u izvještaju AI-ja.

Kao posljedica toga, kaže se, zapovjedna odgovornost Rahima Ademija, službenoga zapovjednika te operacije na terenu, bila je znatno smanjena ulogom Domazeta Loše. Sud je ustanovio da je Lošo bio zapovjednik te operacije. Na temelju te procjene sudsko je vijeće oslobodilo Rahima Ademija i zapovjednu odgovornost za operaciju pripisalo Davoru Domazetu Loši na terenu, te generalu Janku Bobetku kao vrhovnomu zapovjedniku.

Unatoč tomu, državni odvjetnik još nije otvorio istragu o zapovjednoj odgovornosti Davora Domazeta Loše za te zločine, navodi se u izvještaju AI-ja.

Nitko ne bi smio biti iznad zakona. Hrvatske vlasti imaju obvezu u skladu s međunarodnim pravom da istraže, a nađe li se dovoljno dokaza, i da procesuiraju slučajeve ratnih zločina koje su navodno počinili visoki vojni i politički dužnosnici u Hrvatskoj, rekla je Nicola Duckworth. Sad je vrijeme da poduzmu idući korak i u potpunosti ih primijene, profesionalno i pravodobno.

Zbog sumnje da su počinili te ratne zločine u četvrtak su uhićena petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukova, a nakon saslušanja u petak zagrebačko tužiteljstvo na slobodu je pustilo njih trojicu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.