D.I.C. Veritas

HRT, 09.01.2019, Ivan Đakić pušten na slobodu

Županijski sud u Bjelovaru nije prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Ivanu Đakiću odredi jednomjesečni pritvor zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje nanacionalnoj osnovi. Sin saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDRE Josipa Đakića – u povodu Božića prema julijanskom kalendaru – na Facebooku je objavio krajnje neprimjerenu fotografiju i tekst.

“Da je netko drugi to objavio – ne bi digli prašinu”, rekao je Đakić novinarima rakon ročišta na kojemu su mu određene mjere javljanja u Virovitici idućih petnaest dana. Đakić je kazao kako se ispričao – “Ljudski se ispričati za svoje grijehe”. Nije odgovorio zašto je objavio fotografiju na Facebooku.

Nakon što je noć proveo u policijskom pritvoru, Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika Hvidre Josipa Đakića, najprije je priveden u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Virovitici na ispitivanje.

- Ispitivanjem državnog odvjetništva utvrdit će ima li u cijelom slučaju elemenata kaznenog djela. Nakon dokazne radnje ispitivanja u državnom odvjetništvu te svih informacija s kojima ćemo potom raspolagati, uključujući i dovršenim policijskim izvidima, slijedi daljnje postupanje i donošenje odluke. Konkretno, ako se utvrde elementi kaznenog djela, slijedi prijava sudu i istražni zatvor, ako nema elemenata kaznenog djela, slijedi odbacivanje prijave, izjavio je za ICV Romeo Waller, općinski državni odvjetnik u Virovitici.

Podsjetimo, 22-godišnji Ivan Đakić u ponedjeljak je u povodu pravoslavnog Božića na svom profilu na Facebooku objavio krajnje neprimjerenu fotografiju i tekst. ‘Božićnu čestitku’ na kojoj ustaša drži glavu četnika.

Slučaj Ivana Đakića u Studiju 4 komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.  - Ono što trebamo ostaviti istražnim tijelima i sudskim tijelima jest da učine što je potrebno. Nažalost, do sada tijela nisu imala snage da se s tim suoče. Često su to tolerirali ili su izbjegavali napraviti kvalifikacije djela kakve propisuje naš zakon. Zapravo su omogućavali da se ta praksa nastavi, rekao je Pupovac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.