D.I.C. Veritas

“HRT”, 17.05.2012. Presuda za zločin u Paulinu Dvoru

Na Županijskom sudu u Osijeku bit će izrečena presuda Enesu Viteškiću, optuženom za ratni zločin počinjen protiv civila u Paulinu Dvoru u prosincu 1991. Suđenje je završilo jučer završnim riječima optužbe i obrane.

Ovo je treće, a drugo ponovljeno suđenje budući da je Viteškić u prva dva postupka – 2004. i 2007. godine nepravomoćno oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud oba puta, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja te potrebe dodatnog razmatranja dokaza, vratio predmet na ponovno postupanje Županijskome sudu.

Drugi optuženik u tom postupku Nikola Ivanković na izdržavanju je kazne jer je na prvom suđenju 2004. godine nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, a ta mu je kazna pravomoćnom presudom povećana na 15 godina.

Optužnica ih je teretila da su se 11. prosinca 1991. kao pripadnici 130. brigade HV-a, s više nepoznatih počinitelja, nakon što su čuli da je umro njihov ranjeni suborac, dogovorili da odu u Paulin Dvor i iz osvete ubiju mještane srpske nacionalnosti. To su i učinili došavši do kuće Andrije Bukvića, rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem ručnih bombi.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.