D.I.C. Veritas

HRT, 22.04.2012, Novo suđenje Borislavu Mikeliću

Bivšem premijeru tzv. SAO Krajine Borislavu Mikeliću ponovno će se suditi za ratni zločin protiv civila na petrinjskome području, zbog čega je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Pripremno ročište u obnovljenom postupku održat će se danas na Županijskom sudu u Zagrebu.

Mikelić se neće pojaviti na ročištu i ponovno će mu se suditi u odsutnosti, no ovoga puta uz odabranog branitelja i po standardima koji su daleko od onih iz početka 90-ih, kada se ljude osuđivalo bez dokaza, rekao je za Hinu Mikelićev branitelj, zagrebački odvjetnik Silvije Degen koji je tražio obnovu postupka.

Mikelića je Sisački županijski sud 1993., nakon tromjesečnog suđenja, osudio na tada najveću moguću kaznu od 20 godina zatvora zajedno s još osmoricom optuženika. Svima se sudilo u odsutnosti, a za Miklelićem je bila raspisana tjeralica.

Bivši petrinjski moćnik je 2004. tražio da se ponovno razmotri njegov slučaj, tvrdeći da je žrtva montiranog procesa. Zbog pravnih ograničenja, Sisački županijski sud tek je nedavno udovoljio tom zahtjevu, nakon čega je slučaj prebačen na Županijski sud u Zagrebu, jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine.

Odvjetnik optuženog je rekao da je u novome spisu i Mikelićev iskaz koji je prije više od godinu dana dao u Beogradu. Najavio je da će predložiti saslušanje pet-šest svjedoka, među kojima i bivšega hrvatskog branitelja i časnika Hrvatske vojske koji će potvrditi Mikelićevu nevinost.

U optužnici protiv Mikelića među ostalim stoji da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti te četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Banovini. Degen pak kaže da je Mikelić u inkriminiranom razdoblju bio u bolnici te ima i liječničku dokumentaciju.

Prije srpske pobune u Hrvatskoj Mikelić je bio direktor petrinjskoga “Gavrilovića”, a u travnju 1994. postao je premijer samoproglašene SAO Krajine te je, iako pravomoćno osuđen, od 1994. sudjelovao u pregovorima pobunjenih Srba s hrvatskim dužnosnicima, među ostalim i u Zagrebu. Nakon sloma Krajine pobjegao je u Beograd gdje je bio na čelu Odbora za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj.

Mnogi bivši suradnici i politički istomišljenici tada su ga optuživali za brojne malverzacije, ali o tome nikad nije provedena istraga. Nakon toga bio je jedan od osnivača Mesne industrije “Galames”, a spominjalo se i da je odnio neke originalne recepte “Gavrilovića”. Godinama je bio i potpredsjednik beogradskog Nogometnog kluba “Partizan.

Godine 2003. uhićen je zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. U pritvoru je 2003. proveo tri mjeseca, a srbijansko ministarstvo pravosuđa tada ga je odbilo izručiti Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog sisačke presude.

Mikelić danas kao 73-godišnji umirovljenik živi u Beogradu, a prema Degenovim riječima, lošeg je zdravlja.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.