D.I.C. Veritas

HRT, 30.01.2012 Obrana: Prihvatite stručnjake za prijatelje suda

Obrana generala Ante Gotovine pozvala je Žalbeno vijeće Haškoga suda da prihvati zahtjev za dodjelu statusa prijatelja suda koji je podnijelo 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka. Poručili su haškim sucima da time dobivaju neovisnu i objektivnu procjenu vodećih stručnjaka o pitanjima vezanima uz ratno pravo, objavio je ICTY.

Podnesak može utjecati na presude generalima

Skupina 12 pravnih i vojnih stručnjaka zatražila je u podnesku Haškome sudu 13. siječnja status prijatelja suda u predmetu Gotovina-Markač kako bi iznijela svoja stajališta o zaključcima prvostupanjske presude koja se tiču nezakonitosti topničkih napada tijekom Oluje.

Haško tužiteljstvo pozvalo je prošlog tjedna suce da odbaci zahtjev smatrajući da je njihov podnesak u najvećem dijelu irelevantan.

Obrana generala Gotovine u svom očitovanju navodi da ovi stručnjaci mogu, među ostalim, pomoći vijeću da utvrdi da je prvostupanjskom presudom pogrešno utvrđen kriterij zakonitosti topničkog pogotka uz odstupanje do 200 metara, navode Gotovinini branitelji. Obrana pritom dodaje da je malo sumnji u vezi s time jesu li njihova stajališta od pomoći žalbenome vijeću i relevantna za pitanja koja su predmet žalbe.

Tužiteljstvo traži odbacivanje podneska

Činjenica da je jedan od podnositelja zahtjeva bio stručni svjedok obrane, a što je tužiteljstvo navelo kao jedan od svojih prigovora, nije važno, poručuje obrana jer tužiteljstvo nikad tijekom ili nakon svjedočenja toga stručnjaka nije uložilo prigovor na eventualnu neobjektivnost.

Obrana kao argument dodaje i da je jedan od podnositelja zahtjeva bio članom tima bivše glavne haaške tužiteljice.

Na kraju obrana dodaje da se zahtjev za dodjelu statusa prijatelja suda ispravno oslanja na zaključak nepravomoćne presude da je barem 95 posto svih granata HV-a ispaljeno na Knin imalo za cilj vojne objekte, a što tužiteljstvo ne niječe.

Žalbeno vijeće treba odobriti zahtjev jer su podnositelji zahtjeva zadovoljili standarde za prihvaćanje toga zahtjeva, navodi obrana i dodaje da pitanje težine stajališta potencijalnih prijatelja suda ne može biti faktor u ovoj fazi u kojoj se određuje prihvatljivost zahtjeva.

Obrana u podnesku ujedno poziva suce da objema stranama u postupku dopusti da iznesu svoja stajališta o težini koju bi žalbeno vijeće trebalo pridati stajalištu potencijalnih prijatelja suda nakon što njihov zahtjev bude prihvaćen.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.