D.I.C. Veritas

HRT, HINA, 04.04.2019, Potpora zakonu o nestalima i zahtjev Srbiji da preda podatke

Saborski zastupnici u četvrtak su u raspravi podržali prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu te od Srbije zatražili da Hrvatskoj konačno preda sve informacije o nestalim osobama i mjestima masovnih grobnica kao posljedicama velikosrpske agresije. Iz Mosta su od hrvatske Vlade zatražili da time Srbiji uvjetuje nastavak pregovora o članstvu u EU.

Hrvatska još traga za 1.491 osobom nestalom u Domovinskom ratu te za 412 poginulih kojima se ne zna mjesto ukopa, ukupno to su 1.903 neriješena slučaja.

Ines Strenja Linić je u ime Kluba Mosta kazala kako ovaj zakon poseban naglasak stavlja na osobe čije je mjesto ukopa nepoznato, a Hrvatskoj, naglasila je, treba jedinstveni zakonski okvir u kojem bi na jednom mjestu trebali biti definirani pojmovi, postupci, pravila i prava proizašla iz 28 godina dugog traganja za nestalim osobama iz Domovinskog rata, a koji su do sada bili “disperzirani” po raznim propisima.

- U skladu s Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanka, zakonom trebalo je odrediti da se sve nestale osobe tijekom oružanog sukoba trebaju tretirati kao žrtve kaznenog dijela, te im u skladu s tim zajamčiti prava i osobito pravo na informaciju o stadiju kaznenog postupka i procesa traženja posmrtnih ostataka, poručila je.

Ustvrdila je kako Hrvatska treba od Srbije zatražiti podatke o nestalim osobama jer oni, uvjerena je, te podatke i zapisnike imaju.

- Jedan od osnovnih uvjeta trebao je, dakle, biti puna suradnja u pronalasku nestalih osoba, odnosno lokacije masovnih grobnica o kojima imaju podatke. Nažalost, primjedbe ministra pravosuđa, Ministarstva pravosuđa iz 2016. godine nije uvažilo Ministarstvo vanjskih poslova. Još uvijek je jasna nespremnost Srbije na ukidanje spornih odredaba zakona o kvaziuniverzalnoj nadležnosti, iz čega proizilazi kako RH na različit način interpretira, u odnosu na Srbiju, formulaciju iz zajedničkog stajališta EU za Poglavlje 23., odnosno oni nemaju namjeru ukinuti zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, upozorila je Strenja Linić.

Pupovac: SDSS bi mogao podržati zakon kada bi obuhvatio sve koji su živjeli na području RH

Milorad Pupovac rekao je kako bi u SDSS-u mogli podržati zakon kada bi bio proširen na način da obuhvati ne samo hrvatske državljane, nego i one koji u tom trenutku nisu bili državljani ili nisu regulirali hrvatsko državljanstvo, ali su živjeli na području RH, ili su se u ratnim okolnostima zatekli na hrvatskom području.

Predrag Matić je najavio da će SDP podržati zakon zbog osjećaja poštovanja prema nestalima i njihovim obiteljima, ističući kako je u pronalaženjju nestalih osoba “ključ rješenja u Srbiji, iako ima nešto i u BiH”.

Podsjetio je da je pukovnik Ivan Grujić, bvši predstojnik Vladna Ureda za zatočene i nestale, zajedno sa svojim timom pronašao gotovo 84 posto nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Josip Đakić smatra da će Zakon onemogućiti relativiziranje i manipuliranje podacima o nestalima.

- Također će doprinijeti i nastojanjima da se s udrugama građana, koje su do sada djelovale kao korektiv, razvije partnerstvo u području zaštite prava nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu i članova njihovih obitelji, naglasio je.

Sabor je danas raspravljao i o interpelaciji o radu Vlade koju su zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi podnijeli zastupnici SDP-a.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.