D.I.C. Veritas

Hrvatska danas, 10.04.2018, Antun Ivanković: Još od kraja 2011. znam da je Štuka ubio Jean-Michela

Još krajem 2011. godine Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, koja otkriva počinitelje ratnih zločina u Srijemu, dao je Odjelu za ratne zločine Policijske uprave vukovarsko-srijemske izjavu u kojoj tvrdi da je prikupio podatke koji upućuju na to da je francuskog dragovoljca, branitelja Vukovara i pripadnika HOS-a, iz vukovarske bolnice odvedenog na Ovčaru, Jean-Michela Nicoliera ispred hangara na Ovčari ubio Spasoje Petković, zvan Štuka. Čak su i srpski mediji pisali kako se Štuka po Beogradu hvali koga je sve u Vukovaru ubio pa je spomenuo i Jean-Michela.

Optužbe svjedoka

Početkom 2012. Ivanković je javno novinarima govorio kako je došao do dokaza tko je ubio mladog Francuza i zatražio od DORH-a pokretanje istrage protiv zločinca koji slobodno šeće u Srbiji, a kojemu su, prema nekim informacijama, srpske vlasti iz zahvalnosti što je prokazivao “kolege u zločinu” dodijelile novi identitet, što će svakako otežati postupak, mogućeg, hrvatskog zahtjeva za izručenje, jer osoba pod tim imenom, ako su te informacije točne, ne postoji u Srbiji. Jedina je nada da će netko od onih koje je Štuka prokazao, kada odsluži kaznu, iz osvete prokazati njega.

– Štuka je u srbijanskoj javnosti poznat kao izdajica, jer je propjevao o zločinima na Ovčari i priznao da je ubio nekoliko ranjenika, među njima i Jean–Michela Nicoliera, ispred hangara na Ovčari, a poslije je sudjelovao u strijeljanju ranjenika, njih 200, iz vukovarske bolnice. Vukovarsko-srijemska policija na zahtjev DORH-a pokrenula je početkom 2012. istragu o tom zločinu. Prikupljajući materijale o Jean-Michelu Nicolieru, došli smo do saznanja kako brojni svjedoci u Hrvatskoj i na beogradskom suđenju za Ovčaru optužuju Štuku za više desetaka ubojstava na Sajmištu, dijelu Vukovara naseljenom Srbima, ubijajući stare, iznemogle, djecu i cijele obitelji nakon što je bio skršen otpor vukovarskih branitelja. Svjedoci sa suđenja za Ovčaru u Beogradu nazivaju ga “monstrum sa Sajmišta”. Neshvatljivo je da se na tom suđenju, za zločine na Ovčari, takav monstrum pojavljuje kao svjedok-pokajnik, ali ne i za zločine na Sajmištu. Štuka je u vrijeme agresije na Vukovar bio redovni vojnik JNA i kurir kapetana Miroslava Radića, koji je na suđenju u Haagu “vukovarskoj trojci” sa Šljivančaninom i Mrkšićem – oslobođen krivnje! Zato sam prije šest godina od DORH-a i drugih institucija tražio da hitno prošire istragu protiv Spasoja Petkovića Štuke na grad Vukovar, jer postoje živi svjedoci koji ga izravno terete za počinjena brutalna ubojstava Hrvata 1991., posebice nakon pada grada, nakon 18. studenoga – kaže Antun Ivanković, koji je podizanje optužnice protiv Petkovića doživio kao satisfakciju i nagradu za godine uložene u pronalaženje dokaza za zločine koje je počinio, a to je obuhvatilo razgovore sa stotinama svjedoka, praćenje srpskih portala i službenih web-stranica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine te proučavanje zapisnika sa suđenja zločincima u Beogradu.

Premještena tijela

Ivanković je došao do saznanja da je Jean-Michael s ostalima iz vukovarske bolnice autobusima prvo prevezen u vojarnu, gdje se odlučivalo tko ide na Ovčaru, a tko u zarobljeništvo u Velepromet, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. Izvedeni su iz autobusa u hangar, gdje je danas Spomen dom Ovčara, gdje su ih tukli nogama, kundacima i drvenim palicama i onako izmrcvarenog, doznao je Ivanković, Štuka je izvukao Jean-Michela i nedaleko od hangara, uz još nekoliko zarobljenika, ispalio mu hitac u glavu. Na tom su ih mjestu i pokopali, a jedan je svjedok rekao da su iskopali plitku jamu pa su iz zemlje “virile ruke”. No ekipa za ekshumacije godinama poslije tu nije našla posmrtne ostatke, jer su, vjerojatno, premješteni.

Spasoje Petković Štuka prepoznaje se i na jednoj od najpoznatijih fotografija snimljenih u Vukovaru u dane pada grada. Onoj na kojoj skupina naoružanih srpskih vojnika vodi zarobljenog Slavka Batika, koji je tada imao 48 godina, a od tada mu je sudbina nepoznata. Na toj je slici Štuka u zelenoj vojničkoj odori s bijelom trakom o lijevom ramenu i Slobodan Raič (onaj s kacigom i uzdignutom automatskom puškom i dvije bombe za pojasom), koji je prije desetak godina osuđen na dvije i pol godine na Županijskom sudu u Vukovaru. I on i Štuka mogli bi nešto reći o Batikovoj sudbini…

Na poznatoj snimci iz podruma vukovarske bolnice, kada srpski vojnici upadaju u bolnicu, vidi se francuski dragovoljac i vukovarski branitelj Jean-Michel Nicolier kako u plavom kućnom ogrtaču francuskoj televizijskoj ekipi govori da je on izgubio rat i da će dijeliti sudbinu ostalih Vukovaraca te je odbio ponudu francuskih novinara da ga pokušaju izbaviti, a u jednom trenutku kraj njega prolazi Bogdan Kuzmić, također osuđen pred vukovarskim sudom zbog prokazivanja onih koji će okončati na Ovčari, ali u odsutnosti, piše Glas Slavonije.

KNJIGA “JEAN ILI MIRIS SMRTI”

Hrvatska književnica Nevenka Nekić prije šest godina u nakladi Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, koja je zaslužna što je Jean-Michel uvršten među dragovoljce Domovinskog rata, objavila je roman o životu i smrti mladog vukovarskog branitelja iz Francuske “Jean ili miris smrti”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.