D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 09. 06. 2023, SPREMAJU NOVE OPTUŽNICE PROTIV SRBA? Posle presude Stanišiću i Simatoviću, hrvatsko Državno tužilaštvo traži od Haga dodatne spise

Jurica Kerbler – Od stalnog dopisnika Novosti ZAGREB

NAKON što je hrvatsko Državno tužilaštvo prikupilo 7.320 dokumenata i 196 audio-traka, zatražilo je od Haga dodatne materijale protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića. DORH u dopisu Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove traži da mu dostave sve što su prikupili tokom postupka do izricanja kazne za Stanišića i Simatovića, koja je nedavno povećana sa 12 na 15 godina.

To će se koristiti za dalje postupke protiv poznatih i nepoznatih počinitelja ratnih zločina za dela koja ne zastarevaju i biće pomoć županijskim državnim instancama da nastave sa istragama.

Neki analitičari tvrde da je presuda dvojici bivših visokih funkcionera Službe državne bezbednosti poslužila za brisanje odgovornosti bivše JNA i KOS-a, a naglašava se da su odgovorni za ratne zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu i Dalj Planini na području Hrvatske.

Posebno se ističe veza koju je Stanišić imao sa vođstvom SAO Krajine i tvrdi da je to dovelo do proterivanja 100.000 Hrvata i brojne zločine. Takođe se tvrdi da su osuđeni imali veze i sa događajima u istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, a da brojni zločini nisu do danas rasvetljeni. Hrvatski istražitelji se nadaju ako dobiju zatraženu dokumentaciju iz Haga da će biti moguće da se završe mnogi predmeti koji se istražuju, ali nema dovoljno podataka da bi se podigle optužnice. Navodno županijska državna tužilaštva imaju veliki broj nedovršenih predmeta vezanih za ratne zločine, sa konkretnim mogućim okrivljenima, ali spisi nisu kompletirani i čekaju u fiokama da se prikupe svi podaci. To bi moglo značiti, ako Hag udovolji molbi iz Zagreba, pokretanje velikog broja novih tužbi koje će dovesti do suđenja većinom Srbima koji su ostali u Hrvatskoj ili su je devedesetih godina prošlog veka napustili.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske izrazilo je žaljenje nakon nove presude Stanišiću i Simatoviću što nisu osuđeni za sve zločine u Hrvatskoj koji se sa njima povezuju, u Vukovaru i Škabrnji. Veoma često se u hrvatskim medijima navodi da je Simatović “Hrvat koji je sudjelovao u projektu Velike Srbije”.

Hrvatski DORH je u više navrata saopštio da je nestala dokumentacija koja bi mogla da rasvetli mnoge ratne zločine. Na osnovu onog što sada poseduju hrvatski istražitelji, nisu mogli biti optuženi mnogi za koje se sumnja da su počinili ratne zločine, a hrvatska desnica je često optuživala vlast da dozvoljava da se Hrvatskom “šetaju ratni zločinci”. Županijsko državno tužilaštvo, na primer, u Vukovaru je, počevši od 1991. godine pa do 2013. pokrenulo kaznene postupke protiv 291 osobe, od čega je u toku prekid istrage za 20 osumnjičenih, protiv 232 osobe je podignuta optužnica, 85 osoba je osuđeno, a protiv 53 postupak je nakon podignute optužnice još u toku. Veruje se u Hrvatskoj da će dokumentacija iz Haga pomoći da ti predmeti budu kompletirani.

Ipak, advokati koji su se specijalizovali za slučajeve ratnog zločina tvrde da Hrvatska iz Haga ne bi trebalo da očekuje neke spektakularne dokumente. Naime, većinu toga već sada imaju hrvatski tužitelji, pa Hag nije i u postupcima protiv Stanišića i Simatovića koristio puno više od toga što Hrvatska ima u ovom trenutku.

 

Papiri

PROCES protiv Stanišića i Simatovića trajao je dvadeset godina, a Hag je i od Hrvatske tražio da im se dostavi dokumentacija koja se koristila u postupku. Posebno se to odnosi za optužbe da su krivi za ubistva civila 1992. godine u Daljskoj Planini u Hrvatskoj.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.