D.I.C. Veritas

Indeks.hr, 03.04.2017., Vojnim policajcima iz Kulina po dvije godine zatvora za ratni zločin nad civilima

BIVŠI upravitelj vojnog zatvora Kuline Damir Boršić i stražar iz 2. satnije 72. bojne Vojne policije Miroslav Periša osuđeni su nepravomoćno na po dvije godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima.

Boršića su teretili da ništa nije poduzeo da spriječi zlostavljanja te da je i sam u njima sudjelovao, Perišu, pak, da je zatvorenike tukao rukama, nogama, palicama i drugim predmetima te da je zatočenom Dušanu J. palio bradu. Oštećeni Dušan J. danas živi u Srbiji i tužitelj Zvonko Ivić saslušao ga je u njegovoj kući u Šidu, dok je oštećena Marija K. svjedočila video linkom iz zgrade Federalnog suda u Las Vegasu u Nevadi. Dušan S. i Marija K. preminuli su.

Tužitelj Ivić u optužnici je naveo kako su zatvorenici bili modri i crni od batina, kako su im sipali velike količine soli u hranu, skidali ih gole i polijevali vodom. Dušana S. i Mariju K. prisilili su na oralni seks, dok ih je treći zatočenik morao gledati. Marija K. silovana je 10 puta, a o svemu je iscrpno svjedočila.

Iskaz žrtve koja je silovana 10 puta: Nisam mogla plakati, skričala sam, svi su me u zatvoru mogli čuti

Civile je hrvatska vojska zarobila u svibnju 1993. godine kod mjesta Baljci nedaleko od Drniša.

“Prvu noć nas nisu dirali, drugu su nas noć tukli i prijetili da će nas zaklati. Noću su dolazili po mene i vodili me u sobu preko puta. Izgasili bi svjetlo, skinuli bi me do gola. Šutjeli su i silovali me na podu ili sjedalici. Kada bi me odvodili, ja bih skričala. Nisam mogla plakati jer suza nisam imala, ali su me svi mogli čuti u zatvoru”, navela je Marija K. u svom iskazu.

Sutkinja Ivona Rupić kazala je kako sudsko vijeće nije prihvatilo obrane okrivljenika, koji su inače tvrdili da nisu krivi. Poklonili su vjeru iskazima oštećenika.

Za ratni zločin je inače predviđena minimalna kazna od pet godine zatvora, no vijeće se odlučilo na ublažavanje kazne zbog protoka vremena, neosuđivanosti i obiteljskih okolnosti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.