D.I.C. Veritas

Indeks.hr, 18.09.2014., Vojnim policajcima ni sedam godina zatvora zbog ubojstva ratnog zarobljenika u Nos Kaliku

ANTE BABAC i Mišo Jakovljević, pripadnici Vojne policije iz Šibenika u doba rata, osuđeni su na splitskom Županijskom sudu zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima. Riječ je o ubojstvu Miroslava Subotića iz Ervenika zarobljenog tijekom oslobađanja Miljevačkog platoa 1992. godine.

Kazne ispod minimuma

Premda je vijeće suca Brune Kleina utvrdilo da su krivi, Babac i Jakovljević osuđeni su na kazne ispod minimuma od pet godina. Babac je kao zapovjednik voda koji je prvi pucao iz pištolja u Subotića dobio tri godine i osam mjeseci zatvora, dok je Jakovljević osuđen na tri godine zatvora. Olakotna mu je bila mladost, imao je svega 21 godinu u doba događaja.

Sudsko vijeće cijenilo je nekažnjavanost i psihičko stanje okrivljenika, činjenicu da su prošli cijeli rat, da je Babac bio do događaja primjeran vojnik… Otegotno mu je što je bio zapovjednik voda i što je sa 27 godina bio mlađi od Jakovljevića.

Istraga je inače otvorena 2002. godine, kada su okrivljenici proveli dva mjeseca u pritvoru, a optužnica je dignuta 2011. godine.

Ključni svjedoci policajci

Subotić je ubijen 23. lipnja 1992. godine nakon povratka sa asanacije terena u Nos Kaliku na predjelu Pristanište, gdje je i pokopan. Babac je ispalio više hitaca iz pištolja, a onda mu je Jakovljević ispalio hitac u glavu iz automatske puške.

Okrivljenici se nisu sjećali detalja, a sud se nije mogao osloniti u potpunosti ni na iskaze zarobljenika, tako da su ključni iskazi bili kolega policajaca, svjedoka Živkovića te zapovjednika Cigića koji je kontaktirao Split u vezi sa likvidacijom Subotića.

Sud je ocijenio da su okrivljenici postupali zajednički, Babac ga je najprije pogodio u prsa, a onda Jakovljević u glavu. Nisu prihvatili tezu da se radilo o pokušaju bijega, jer je bilo 10 policajaca na 12 zarobljenika obučenih u šlape, dok je Subotić sa svojih 57 godina bio u znatno lošijoj kondiciji od okrivljenika.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.