D.I.C. Veritas

Indeks.hr, 31.03.2013., Obitelji stradalog u akciji Medački džep pola milijuna kuna, država traži da Norac nadoknadi štetu

DRŽAVNO odvjetništvo pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete od pola milijuna kuna koja je isplaćena obitelji Steve Vujinovića, stradalom u akciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

Kako je sud u Ogulinu uvažio tužbu temeljem pravomoćne (zagrebačke) presude protiv Mirka Norca, Državno odvjetništvo sada od njega potražuje novac koji je isplaćen obitelji Steve Vujinovića. U tijeku je podnošenje zahtjeva za mirno rješenje spora prema Norcu, što je preduvjet za podnošenje tužbe, doznajemo u DORH-u.

Zbog Norca država plaća 15 milijuna kuna obiteljima žrtava?

Kako je Vujinović tek jedan od 32 stradalih u dva pravomoćno zaključena slučaja protiv Norca, za očekivati je da će slijedom toga biti još isplata za štetu i još regresnih naknada prema bivšem generalu. Ako su Vujinovići nekakav prosjek, znači da će obiteljima žrtava stradalih u akcijama Mirka Norca biti isplaćeno oko 15-ak milijuna kuna.

Olujić: “Država će izgubiti, ako bude tužila”

Prije nekog vremena kontaktirali smo Željka Olujića, odvjetnika Mirka Norca, oko ove problematike. Odvjetnik Olujić neugodno se iznenadio kada je čuo što pitamo. “Ja o tome ne znam ništa. Protiv Mirka Norca neće biti pokrenuti zahtjevi za naknadu štete. A ako i budu, država će to izgubiti”, uvjeren je bio odvjetnik Olujić. Nažalost, nije nam htio pojasniti malo detaljnije kako to misli kada je po Zakonu o obaveznim odnosima država dužna tražiti od Norca naknadu štete.

Stevo je bio poljoprivrednik, nije sudjelovao u neprijateljstvima prema HV-u

Zbog smrti Steve Vujinovića, sud u Ogulinu dosudio je 200 tisuća kuna njegovoj supruzi te po 150 tisuća kuna kćerima.

Vujinović je ubijen u rujnu 1993. godine, i to od strane postrojbi HV-a pod zapovjedništvom Mirka Norca. Posmrtne ostatke pronašli su haški istražitelji u septičkoj jami u Gospiću.

Odvjetnik Dragan Jovanić, zastupnik obitelji Vujinović, istaknuo je u tužbi kako se Stevo Vujinović bavio poljoprivredom, nije pripadao neprijateljskim formacijama, niti je sudjelovao u bilo kakvim neprijateljstvima prema postrojbama HV-a, već je kao civil ubijen iz vatrenog oružja. Vujinovići su ostali i bez kuće s gospodarskim objektima u Divoselu. Sve je uništeno. Prvo opljačkano, a potom spaljeno. Za to nisu dobili ni kunu, pola milijuna kuna isplaćeno im je za duševnu bol zbog smrti oca i supruga…

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.