D.I.C. Veritas

Index.hr, 10.12.2020, Šeks o ubojstvu obitelji Zec: Hajka na mene traje već 25 godina

VLADIMIR Šeks u programu N1 televizije komentirao je optužbe da je devedesetih kao tužitelj zataškavao slučaj ubojstva obitelji Zec.

Šeks je rekao kako je već 25 godina izložen, u valovima, neprekidnim optužbama da je zataškavao određene teške zločine, prikrivao zločince, svojim manevrima omogućavao da najteži zločinci ostanu na slobodi i da ih ne stigne ruka pravde.

“Jedan od tih slučajeva za koje me se optužuje da sam odgovoran kao javni tužitelj jest da nisu procesuirani ubojice obitelji Zec. To je užasan zločin, a optužuje me se za njegovo zataškavanje. Govorilo se da sam imao neslavnu ulogu i u rasvjetljavanju zločina u Osijeku iz 1991. godine”, kazao je Šeks te objasnio kronologiju pravosudnih događaja vezanih za procesuiranje obitelji Zec.

On je bio javni tužitelj devedesetih

“Osumnjičeni za ubojstvo obitelji Zec su uhićeni 20. prosinca 1991. godine. Privedeni su istražnoj sutkinji zagrebačkog Okružnog suda. Na saslušanju su priznali sve počinjene zločine i ubojstvo obitelji Zec. Istražna sutkinja nije saslušala priznanje pred braniteljima i tu počinje povijest nevolja. Tada nisam bio javni tužitelj, za tu sam funkciju izabran 10. travnja 1992. godine, a stupio sam na funkciju 16. travnja. Na funkciju potpredsjednika vlade stupio sam 16. kolovoza 1992. godine”, kazao je Šeks.

“Za vrijeme istražnog postupka protiv ubojica obitelji Zec javni tužitelj bio je Željko Olujić, a predmet je operativno vodio zamjenik okružnog tužitelja Tihomir Rubeša. 28. travnja 1992. godine Rubeša me izvještava da stvar za optužbu stoji jako loše jer je istražni sudac izdvojio zapisnike o priznanju optuženih kao nezakonite. Mi tada u dogovoru radimo prekvalifikaciju kaznenog djela, da bi se mogli konvalidirati zapisnici o priznanju, da bi priznanje postalo pravno valjano. Novinar Večernjeg lista Marinko Jurašić najbolje to ocrtava u članku u kojem kaže da sam stupanjem na funkciju javnog tužitelja pokušao ispraviti proceduralnu grešku”, kaže Šeks.

“Ja sam poduzeo sve potrebne korake sa zamjenikom okružnog tužitelja da se konvalidiraju zapisnici o priznanju i da se proceduralna greška ispravi. Suđenje je počelo 18.06.1992. godine, a 09.07. iste godine Županijski sud u Zagrebu donio je oslobađajuću presudu za ubojice obitelji Zec.

Pisani otpravak presude Županijskog suda je u Okružno javno tužiteljstvo došao 04.11.1992. godine, a ja sam već tri mjeseca bio potpredsjednik vlade i s javnim tužiteljstvom nisam imao veze”, kaže.

“Eugen Jakovčić izjavio je na N1 da kola neka službena zabilježba prema kojoj sam ja dao nalog da se ne uloži žalba na oslobađajuću presudu. To je jedna ogromna laž i neistina.

 23.11.1992. je Tihomir Rubeša napisao rukom na službenu zabilježbu da je na kolegiju tužitelja odlučeno ne žaliti se na oslobađajuću presudu”, kazao je.

Spomenuo Mesića

Onda je spomenuo Stjepana Mesića.

“I Stjepan Mesić je u Nacionalu neki dan rekao kako je žalosno što sam ja završio kao javni tužitelj, jer su oni oslobođeni, a da sam tvrdio da nisam imao utjecaja na niže tužiteljstvo.

U nekoliko sam navrata tijekom istrage tražio određivanje pritvora, da se zatraži još dokaza, da se svi mogući dokazi koji osuđujućoj presudi mogu voditi. Ta se laž ponavlja godinama. Što je tome razlog?

Kada sam prigovorio da se dogodila proceduralna greška, na mene je počela hajka koja traje do danas. Pokušava me se dovesti u vezu sa svim mogućim zataškavanjima i prikrivanjima različitih zločina, kao neku sivu eminenciju”, govori Šeks.

“Documenta je već godinama tražila preko Amnesty Internationala da vlada traži pokretanje moje zapovjedne odgovornosti za zločine u Osijeku i u valovima me se optužuje da sam imao strahovitu moć nad pravosuđem, sudstvom, odvjetništvom i da sam omogućavao da optuženi za različite ratne i druge zločine izbjegnu lice pravde”, dodaje.

Kaže da se preko njega željelo diskreditirati Tuđmanovu politiku.

 ”Od svojih sam političkih protivnika označen kao personifikacija državne politike koja prikriva i zataškava zločine. Difamiranjem mene trebalo je difamirati državnu politiku, Tuđmana, HDZ za prikrivanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti…

Nisam imao nikakvu ulogu u zataškavanju i prikrivanju, ali uporno sam dokazivao materijalnim dokazima da na meni ne leži nikakva odgovornost za poduzimanje ili izostanak poduzimanja radnji za procesuiranje optuženih”, kaže.

Dotakao se Milanovića

Onda se dotakao i Milanovića.

“Najveći je obol tome dan kad je Zoran Milanović povodom Dana državnosti rekao da su neki u Osijeku procesuirani, a neki nisu – a trebali bi biti, a da je i mene trebalo ispitati, te je spominjana moja odgovornost za ratne zločine u Osijeku. Na tom je tragu i Documenta i Eugen Jakovčić te srpsko tužiteljstvo koje me tuži za ratne zločine. Milanović je rekao da sam krvnik, dželat hrvatskog pravosuđa”, kaže.

“Zločin nad obitelji Zec je bez presedana, ali ja nisam i ne želim biti Pedro koji će za to snositi odgovornost”, rekao je Šeks.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.