D.I.C. Veritas

Index, 13.07.2016., Počelo suđenje za rušenje brane Peruča: General Đukić tvrdi da nije kriv

U SPLITU je jutros počelo suđenje Borislavu Đukiću, 68-godišnjem umirovljenom general-majoru JNA optuženom za rušenje brane Peruča početkom 1993. godine.

Đukića terete da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno sa majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane sa 30 tona eksploziva, što je prouzročilo direktnu štetu od 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju potrošeno još 10 milijuna DEM.

Mladić je Haagu, Korica je nedostupan, dok je Novaković umro prošle godine tako da je Đukić sam na optuženičkoj klupi. Sudi mu vijeće u sastavu Slavko Lozina, Bruno Klein i Mlađan Prvan.

Đukiću ne treba prevoditelj za hrvatski i latinicu

“Učio sam srpski u školi i ne treba mi prevoditelj ni za hrvatski, ni za latinicu. Ne osjećam se kriv”, kazao je jutros Đukić.

Tužiteljica Marina Matušan kazala je kako će dokazati da je Đukić kao zapovjednik brigade i pograničnih jedinica zajedno sa Mladićem, Novakovićem i Koricom postavio i aktivirao 30 tona eksploziva TNT, što je dovelo do oštećenja brane, dok je potapanje šireg područja sliva Cetine spriječeno naporima djelatnika HEP-a.

Matušan je predložila ispitivanje 28 svjedoka, pripadnika srpske i hrvatske vojske, sigurnosnih službi. Podsjetila je kako je Mladić u pregovorima sa hrvatskom stranom prijetio rušenjem brane, a među dokaznom građom je i snimka Mladićeve zapovijedi o rušenju brane. Čitat će se dijelovi ratnog dnevnika Ratka Mladića, kojeg je ustupio Haag, a saslušat će se i vještaci na okolnosti miniranja i štete na brani.

“Da je htio minirati branu, mogao je to napraviti”

Branitelj Željko Ostoja osporava pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis. Kazao je kako nije bilo ratnog sukoba, ni okupacije, a Đukić, smatra, nije mogao počiniti djelo za koje se tereti. Ostoja je istaknuo kako nemaju nikakav dokaz da je HEP vlasnik brane Peruča.

“Postoji elaborat o rušenju brane. Da je moj klijent htio minirati branu, sigurno je to mogao napraviti. Završio je najviše vojne škole i to njemu ne bi bio nikakav problem napraviti. Za to nije bilo potrebno 300 aviona ili ovoliko eksploziva, kako se navodi u optužnici. Ovdje očito imamo paralelni sustav zapovijedanja. Po eksploziji se moglo zaključiti kako se radi o manjoj količini eksploziva i nekakvoj pojedinačnoj akciji”, kazao je Ostoja. Podsjetio je kako je branu prije miniranje pregledao UN i da nisu utvrdili da je bio postavljen eksploziv.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.