D.I.C. Veritas

Index, Hina, 20.09.2016, Kapetan Dragan: Nisam kriv, stvarno sam volio Jugoslaviju, Jadransko more bilo je moje

UZ VELIKE mjere osiguranja i ogroman interes domaćih i stranih medija u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda počelo je dugo očekivano suđenje Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao kapetan Dragan koji je odbacio krivnju za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

“Osjećate li se krivim?” pitao ga je sudac Damir Romac.

“Apsolutno ne”, odgovorio je Vasiljković kao iz topa. Optužnicu je u cijelosti razumio, ali je ne prihvaća. Ne treba mu prevoditelj, hrvatski razumije odlično.

“Jedini zločin napravljen je prema meni”

Obrana će osporiti da je Vasiljković bio zapovjednik jedinice za posebne namjene, kako se navodi u optužnici.

Poduži ekspoze iznio je i sam Vasiljković. Ponosan je na svoje specijalce knindže, nije branio Veliku Srbiju, već svoju jedinu domovinu Jugoslaviju.

“Nisam zločinac. Jedini zločin je napravljen prema meni. 11 godina sam u zatvoru bez presude, ijednog valjanog dokaza. Istraga je bila za anale, a optužnica je dignuta nakon deset godina. Nisam bio anonimac, već jedan od poznatijih oficira, bio sam na naslovnicama. Nisu me trebali iznova otkrivati”, kazao je Vasiljković na početku svog izlaganja koje je potrajalo 20-ak minuta.

“Volio sam Jugoslaviju, odgajan sam na filmovima Veljka Bulajića”

“Htio bih da se predstavim jer me hrvatski mediji predstavljaju u lažnom svijetlu. Činjenica je da me 2005. tadašnja ministrica pravosuđa RH proglasila ratnim zločincem premda nije bilo nikakvih dokaza protiv mene. Optužnica je toliko komična, bezočna i bezobrazna da nikad nije trebala biti dignuta. Ljudi koji su je digli nemaju samopoštovanja. Toliko laži…”, zalaufao se Vasiljković. Prekinuo ga je sudac Romac.

“Nemojte vrijeđati…”, upozorio ga je.

“Oprostite, nemojte zamjeriti”, u trenu se smirio Vasiljković.

“Stvarno sam volio Jugoslaviju. Svi smo bili Jugoslaveni. Odgajan sam na filmovima Veljka Bulajića. Jadransko more bilo je moje more, kao što je danas vaše. Zamislite, sudija, da vam neki zlotvor sada uzme more. Agresiju na Jugoslaviju počinili su domaći izdajnici i strani plaćenici. Oni su sad branitelji, a ja agresor. Tu nešto nije u redu”, obrazlagao je Vasiljković svoje viđenje Domovinskog rata.

“Svjedoci su dali lažne iskaze”

“Čak 30 posto Hrvata bilo je protiv razbijanja Jugoslavije, a ja nisam upoznao nijednog Srbina koji je branio Veliku Srbiju. Ovaj postupak je montirana priča, a oni koji su je montirali svjesni su toga. Svjedoci su dali lažne iskaze. To je strašno, kriminal. Nisam bio agresor, ja sam bio branitelj moje domovine Jugoslavije, izgubili smo je nažalost. Zarobljenici su imali samo lijepe riječi, ovo su laži i neistinite, dokazat ćemo da su svjedoci davali lažne iskaze. Ponosan sam na svoj i ratni put knindži. Kod mene se nije smio počiniti ratni zločin. Nemoguće je da sam napravio ratni zločin”, uvjeravao je Vasiljković.

Na splitski sud doveden je s ‘lisicama’ na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu je čuvalo 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Vasiljković je početkom godine nakon istrage koja je trajala duže od 10 godina optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. U optužnici stoji da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili te njemački novinar Egon Scotland.

Uhićen je prije deset godina u Australiji gdje je živo pod lažnim imenom i bio trener golfa, no tamošnjoj je Vladi trebalo punih šest godina da 2012. donese odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Konačno je izručen u srpnju 2015. i nakon što je iz zagrebačke zračne luke kombijem doveden u Split smješten je u zatvor Bilice.

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju odvjetnici Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

“Obrana nema namjeru dokazivati nevinost, jer nitko nije kriv dok mu se pravomoćno ne dokaže. Obrana će oponirati navodima optužbe i, nadam se, ishoditi oslobađajuću presudu. Optužnica se temelji na prepostavci da je Vasiljković bio zapovjednik i nadređen onima koji su činili ratne zločine, no za tu tvrdnju nema vjerodostojnih dokaza, nego svjedoci laici iznose osobne zaključke. Zapovjednik mora biti imenovan u pisanoj formi, nebitno je radi li se o regularnim ili paravojnim postrojbama. Cijela optužnica temelji se na toj pretpostavci, a on ni teoretski nije mogao počinitei ono za što ga se tereti jer nije bio zapovjednik”, kazao je branitelj Filakovac.

“Vasiljković je već osuđen i kaznu je izdržao. Od 2006. godine nalazi se u pritvoru lišen slobode, a ništa mu nije dokazano. Donesena je presuda prije presude. Vasiljković je izmrcvaren, narušenog zdravlja. Optužnica je dignuta tek 8. siječnja 2016. godine, 15 godina nakon događaja. Dotad nitko ne spominje Vasiljkovića kao počinitelja ratnih zločina”, kazala je braniteljica Čanković.

Tužiteljice u predmetu su Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku. Obrana kapetana Dragana je tražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svjedoka iz Gline premjesti na bliži sud u Rijeku ili Zagreb, no prijedlog je odbio Vrhovni sud.

Do sada mu je u tri navrata produljivan istražni zatvor, odbijena mu je jamčevina od pet milijuna kuna, dok je optužnica napisana u zadnji čas, početkom siječnja ove godine. Ovoga ljeta je zbog problema sa srcem nakaratko bio hospitaliziran u KBC Split gdje mu je ugrađen stent.

Kroz sud će po prijedlogu tužiteljstva sljedećih mjeseci proći i svjedočiti 55 osoba. No, riječ je samo o osobama koje predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode. Predstavka se po riječima njegove odvjetnice u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru”.

Predstavka se, pojašnjava zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković,  u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru”. Čanković podsjeća i da su sve države dužne postupati po odlukama UN-ova Vijeća.

Vasiljković se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. Ime je promijenio jer su Australci teško izgovarali Vasiljković, pojasnio je danas.

Posebni režim

Od danas za ulazak u splitsku Palaču pravde vrijedi novi režim. Nema više posebnog ulaza za djelatnike suda i tužilaštva, sada će svi morati kroz jedan ulaz i detektor. Mnogi suci i tužitelji ovu vijest nisu primili najbolje.

Novi režim se uvodi zbog početka suđenja Draganu Vasiljkoviću. Za to suđenje zavladao je, naime, neviđeni interes medijskih kuća iz Australije, Njemačke i Srbije, stižu i konzuli pa je procijenjeno da raspoložive snage pravosudne policije neće biti dostatne. U Split će stoga biti upućeno pojačanje od desetak čuvara koji će sa splitskim kolegama brinuti da sve prođe u najboljem redu.

Čini se i da će velika dvorana splitske Palače pravde biti premala za sve zainteresirane. Broj sjedaćih mjesta je ograničen tako da su i domaći mediji danas informirani da se moraju akreditirati za raspravu zakazanu za utorak.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.