D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 19.09.2016., SUĐENJE VISOKOG RIZIKA Počinje proces protiv ‘Kapetana Dragana’

- Ne osjećam se krivim! – tako će se u utorak o optužnici izjasniti Dragan Vasiljković(61), koji će nakon 25 godina sjesti na optuženičku klupu splitskoga Županijskog suda zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima. Njegova obrana tražit će da ga se pusti iz pritvora i potom se pozvati i na konvencije UN-a, te predložiti još neke dokaze koje zasad ne želi otkriti.

Vasiljković se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. Suđenje će pratiti Jacquelin Magnay, novinarka The Australiana koja je prije 11 godina otkrila Vasiljkovića pod lažnim imenom i Hans Holzheider, novinar Süddeutsche Zeitunga za koji je izvještavao ubijeni novinar Egon Scotland.

Provodit će se poseban režim ulaska, koristit će se podzemni hodnik koji spaja zgradu policije i splitskog suda, bit će i tri prstena vanjskog i unutarnjeg osiguranja te brojne domaće i inozemne medijske ekipe, a suđenju će prisustvovati i John Edward Herbert Read, konzul australskog veleposlanstva i zamjenik australske veleposlanice u Hrvatskoj, i Nenad Maričić, konzul iz ambasade Republike Srbije u Zagrebu. U sudu će u slučaju potrebe biti i policija s dugim cijevima i psima, diskretno i nadzor tajnih službi. To su samo neki od popratnih vidljivih i nevidljivih mjera osiguranja te interesa za postupak koji sutra počinje u velikoj dvorani splitskoga Županijskog suda protiv Dragana Vasiljkovića (61), poznatijega kao Kapetan Dragan, a koji ima i australsko državljanstvo.

Optužnica ga tereti za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom na području Knina, Benkovca i Gline.

Podjela publike

Velika dvorana splitskoga Županijskog suda je i područni sud za ratne zločine. Publika će se podijeliti na tzv. pozitivnu koja će biti u dijelu dvorane zajedno s novinarima, predstavnicima promatračkih misija i dužnosnicima i iz tog dijela dvorane ne očekuju se problemi.

U drugom dijelu dvorane smještena je publika koju čine obitelji optuženika ili žrtava te njihovi prijatelji i osobe zainteresirane za postupak zbog privatnih razloga. I jednu i drugu publiku pravosudna policija drži pod nadzorom, s tim što je njihova pažnja uvijek posebno usmjerena na onaj dio od kojeg očekuju više problema.

Za prisustvovanje suđenju bila je potrebna posebna najava, iako su rasprave javne. Svi koji dolaze na suđenje proći će i detektor metala na ulazu u sud, a bit će prisutna i pravosudna policajka radi pretrage žena. Svi će se pregledavati potom još jednom na ulazu u sudsku dvoranu, a snimatelji i fotoreporteri dovodit će se iz posebne prostorije i smjet će se kretati samo po određenom dijelu zgrade.

Zgradu će pregledavati policijski pas za detektiranje eksploziva, a stalno će dežurati Ekipa za posebne zadaće splitske interventne policije s dugim cijevima u slučaju potrebe, kao što je i zagrebačka policija imala tim koji je bio u sudskoj zgradi tijekom suđenja za ubojstvo Ive Pukanića. Svjedoci iz Srbije, koji će biti smješteni u hotelu blizu suda, u sud će dolaziti podzemnim hodnikom od zgrade policije do suda, a nakon dolaska preuzimat će ih pripadnici osiguranja, i to će se koordinirati na državnoj razini.

Duge cijevi

Sigurnosno najrizičniji dio je dovođenje Vasiljkovća na splitski sud iz zatvora na Bilicama pa će se i o tome brinuti interventna policija, naoružana dugim cijevima i s pancirnim prslucima. Zbog sigurnosnih razloga Dragan Vasiljković je i u početku svojeg boravka na Bilicama bio smješten sam u ćeliji.

Posebne mjere osiguranja koje će pratiti suđenje Vasiljkoviću, za koje nije izvjesno koliko će potrajati, izazvalo je i tiho negodovanje stalnih djelatnika suda, kako sudaca, ali i svog ostalog osoblja s obzirom na to da će svi oni svakodnevno morati prolaziti protueksplozijski pregled na ulazu u zgradu suda.

Za što ga tereti optužnica: Naređivao je ratne zločine

Vasiljkovića se tereti za zlostavljanje zarobljenika tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu. Jedinica SAO Krajine zajedno s komandom bila je smještena na kninskoj tvrđavi te su u jednoj od prostorija bez ikakvih higijenskih uvjeta improvizirali zatvor, kojim su upravljali i osiguravali ga pripadnici njegove postrojbe. Vasiljković nije poduzeo ništa da se nedopuštena postupanja spriječe i kazne iako je vidio i znao da njemu podčinjeni pripadnici njegove postrojbe postupaju protupravno i da svakodnevno zlostavljaju zarobljene hrvatske policajce i uhićene civilne osobe.

Nadalje, tereti ga se za počinjenje ratnog zločina 24. ili 25. veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednika Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojba SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa SVK. Pripadnici njegove jedinice u nastavni centar doveli su dva zarobljena hrvatska vojnika te je Vasiljković zapovjedio podčinjenim pripadniciwma postrojbe da ih fizički zlostavljaju, a potom da ih ubiju, što su oni i učinili.

Tereti ga i da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojba SAO Krajine 26. srpnja 1991. godine u Glini u dogovoru s kapetanom JNA, zapovjednikom tenkovske jedinice u sklopu oklopnog bataljuna JNA izradio plan napada na policijsku postaju u Glini, prigradsko naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac s ciljem njihova zauzimanja. U ovom napadu ubijeni su jedan mještanin i njemački novinar Egon Scotland, čije kolege sutra dolaze na suđenje.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.