D.I.C. Veritas

Index.hr, 01.12.2015., POČELA EKSHUMACIJA MASOVNE GROBNICE KOD GORNJEG SELIŠTA

UZ  MJESNO groblje kod Gornjeg Selišta, nedaleko Gline, počela je ekshumacija mrtvih tijela iz masovne grobnice u kojoj su pokopana tijela nakon humanitarne asanacije terena koja je provedena nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine.

Prema raspoloživim podacima pretpostavlja se kako je u masovnoj grobnici više desetaka tijela uglavnom civila, ali vjerojatno i vojnika srpske nacionalnosti.

Pored hrvatskih stručnih timova ekshumaciji su nazočni i predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srbije, te Međunarodnog ureda za nestale osobe BiH.

Cijeli postupak na terenu, koji se provodi po strogim pravilima struke, trajat će još desetak dana. Lokaciju masovne grobnice obišao je i ministar branitelja Predrag Matić koji je rekao da će se ovdje uzeti uzorci za DNK analizu, nakon čega će se posmrtni ostaci vratiti na ovu lokaciju, odnosno pohraniti na Mirogoju i Osijeku. Kada se tijela usporede u uzorcima krvi članova obitelji, poslat će se na Šalatu na identifikaciju, a zatim, sukladno proceduri, predati obiteljima za sahranu.

 

Uglavnom civili

“Ovdje su pokopana tijela uglavnom civila s ovoga područja. Vjerujem da će se većina identificirati kako bi se brojka od 1591 osobe, hrvatskih državljana koje još potražujemo nakon Domovinskog rata, što više smanjila. Ovdje su sva tijela 1995. godine zakopana prema pravilima struke, s podacima, što će našim stručnjacima osjetno olakšati posao. Vjerujem da će za tri-četiri mjeseca obitelji biti pozvane na identifikaciju. Nažalost imamo već stotine zajedničkih grobnica, pa niti brojke kojima raspolažemo još nisu konačne”, rekao je.

Najavio je da će uskoro biti još dvije identifikacije na Šalati, gdje bi se trebalo identificirati tridesetak osoba i predati ih njihovim obiteljima. Želimo da ovu veliku brojku poginulih koje tražimo smanjimo na nulu, ali smo svjesni da to nažalost neće biti moguće. Prema broju onih koji se potražuju i koji su već pronađeni, Hrvatska prednjači u regiji, Europi, pa i na svijetu. Procjenjujemo da smo 90 posto osoba koje tražimo već pronašli”, rekao je ministar Matić.

 

Predstavnik Srbije zadovoljan suradnjom

Ekshumaciji je, uz ostale, nazočan i čelnik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim stručnim tijelima i profesionalnošću kojim se obavlja ekshumacija. Zahvalio je hrvatskoj strani koja je, kako je rekao, uvijek izašla u susret srpskim zahtjevima i uvijek nakon radova učinila i kontrolni iskop.

“Ovaj cijeli proces trajat će još nekoliko mjeseci i svaka će država sukladno svojim propisima nastojati riješiti što više slučajeva. Ako bi govorili o broju žrtava na ovoj lokaciji, mogli bi samo pogriješiti. Zato prepustimo profesionalcima da odrade svoj posao, te da ustanove točan broj pronađenih tijela. Jedino se tako, profesionalno i odgovorno, pojedini slučaj može okončati. S hrvatskom smo stranom usaglasili liste, brojke i podatke koje su nesporne, ali na brojkama ne smijemo trošiti vrijeme i energiju”, rekao je Odalović.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.