D.I.C. Veritas

Index.hr, DalmatinskiPortal.hr, 10.04.2022, Zastupnik Prkačin: Da je Hrvatska kako bog zapovijeda, govorilo bi se o 10.4.1941.

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici IX. bojne HOS- a Rafael Vitez Boban su ispred spomenika svojim poginulim suborcima u Splitu 3 obilježili 31. godišnjicu osnivanja te postrojbe.

Ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo izjavio je da je ta bojna rođena u ratu koji je bio nametnut od velikosrpskog agresora, a bila je “noćna mora za četnike i zlotvore koji su bježali glavom bez obzira”.

“Stojimo ovdje pred ranjenim spomenikom ponosni na njih i njihovu hrabrost. Neka se stide kukavice, dezerteri, ljubitelji crvene zvijezde koji pljuju po HOS- u. U Domovinskom ratu ‘za dom spremni’ su bili svi branitelji, taj pozdrav nije izraz mržnje, nego ljubavi prema domu i hrvatskom narodu”, poručio je Skejo.

Bio i predsjednik Skupštine SDŽ-a

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je da su HOS-ovci “onda bili za dom spremni, a to su i danas”, a on im kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast. Država koja to dovodi u pitanje, dodao je, dovodi u pitanje i svoj opstanak.

Prkačin hvalio NDH

Bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin podsjetio je na još jedan jubilej, kada je prije 81 godine stvorena Nezavisna Država Hrvatska (NDH), te se upitao jesu li u takvoj situaciji da o tome ne smiju govoriti.

Za Prkačina je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a kaže da je nacionalist jer “isto odaje počast 2. Dalmatinskoj brigadi, iako se s njihovom idejom nije slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili”.

“Prije 81 godine stvorena je NDH. Pa i da nema nas nasljednika, sinova i unuka tih hrvatskih vojnika koji su stvarali hrvatsku državu. Da je Hrvatska zemlja kako bog zapovijeda, govorilo bi se o tom povijesnom datumu. Govorilo bi se o ljubavi koju su Zagrepčani, Hrvati osjećali. Kažu 200.000 Zagrepčana je tada izašlo proslaviti uspostavu NDH. Da nema nas, to je povijesni značaj. Jesmo li mi u takvoj situaciji da ne smijemo o tome govoriti?” pita se Prkačin, prenosi Dalmatinski portal.

“Da me vitez upozorava, daje mi poseban zadatak. Razmislio sam dobro što reći. Da ne bi reka jednu rič koja bi naštetila HOS-u ili Hrvatskoj. Razmišljao sam što govoriti da bude jasno i prihvatljivo svim Hrvatima i onima koji su rušili hrvatsku državu od 1941. do 1945., a 1991. nisu imali hrabrost srušiti hrvatsku državu, a navijali su za one protiv kojih smo se mi borili.

Bit ćemo toliko veliki mi HOS-ovci pa ćemo probat reći i nešto što je njima prihvatljivo. Kad smo mi Hrvati bili složni, kad smo slavili uspjeh nogometne reprezentacije. Ono što Hrvate povezuje je ratništvo. Hrvati su veliki ratnici, to je općehrvatska karakteristika, pa i onih s crvenom zvijezdom na čelu, junaštva je bilo i kod njih, ali ne i pameti i domoljublja”, rekao je zastupnik DP-a

Zastupnik Prkačin: Kroz povijest Crna legija je najvrednija hrvatska postrojba

Prkačin kaže kako je Crna legija najvrednija postrojba u povijesti.

“Kroz povijest najvrjednija hrvatska postrojba je ustaška Crna legija. Partizani su imali neke druge. Domobrani kažu da je najbolja 42. domobranska Vražja divizija. Međutim, rekoše Ante Prkačin je nacionalist jer je rekao da je Crna legija najbolja postrojba. Ja sam nacionalist. Ja sam ponosan i na junaštvo 9. Dalmatinske partizanske brigade s čijom se idejom ni najmanje ne slažem. Ja kao hrvatski nacionalist, meni je srce veliko.

Kad usporedite sport i rat, to vam je jako slično. Sport je nastavak rata drugim sredstvima. S nestrpljenjem čekamo da znanost kaže istinu, što je bilo od 41. do 45. godine. Prijatelji i braćo, budite za dom spremni i za sve ono što Hrvatsku čeka u idućim danima”, poručio je general Ante Prkačin, istaknuvši kako nema ratišta gdje IX. bojna nije bila te kako su joj najbolju reklamu radili upravo četnici.

Izaslanik premijera i ministra branitelja, brigadir Matko Raos je kratko poručio:

‘Morate znati da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske’.

Među obiteljima stradalih, predstanicima brojih udruga i institucija, cvijeće je položio i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Proslava je započela jučer u crkvi Sv. Ante na Poljudu, a potom i u dvorani u Lori.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.