D.I.C. Veritas

Index.hr, Hina, 10.02.2020, Srbin dobio 12 godina, ‘91. je ubio civile u Kostajnici: “Pokosio sam ustaše”

BIVŠI pripadnik srpskih paravojnih postrojbi Dragan Birač danas je nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Hrvatskoj Kostajnici u rujnu 1991.

Biraču, kojemu se sudilo u odsutnosti, dosuđena je kazna od osam godina zatvora za ubojstvo civila Anđelke Bišćan i Jagode Brkljačić te sedam godina zatvora za ubojstvo zarobljenog pripadnika Hrvatske vojske Mladena Bišćana pa je kazna preinačena u jedinstvenu od 12 godina.

“Pokosio sam ustaše”

Sudac Dražen Kevrić je u obrazloženju presude naveo da je tijekom ispitivanja svjedoka neosporno utvrđeno da je Birač hicima iz automatskog oružja ubio supružnike Anđelku i Mladena Bišćana te Anđelkinu majku Jagodu Brkljačić.

Kao ključni dokaz Biračeve uloge u počinjenju ratnog zločina sudac je istaknuo svjedočenje neposrednog svjedoka Danijela Bišćana, sina ubijenog bračnog para, koji je vidio da je optuženi pucao te je pritom izjavio kako je ”pokosio ustaše”.

Biraču je kao olakotna okolnost uzeta u obzir dosadašnja neosuđivanost, dok je kao otegotno ocijenjeno samo počinjenje zločina i činjenica da je ubijeno više osoba.

Dragana Birača tužiteljstvo je teretilo da je 8. rujna 1991. godine, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, iz vatrenog oružja usmrtio supružnike Mladena Bišćana i Anđelku Bišćan te njenu majku, Jagodu Brkljačić, nakon što su se predali te s podignutim rukama iz obiteljske kuće u Hrvatskoj Kostajnici izašli u dvorište.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.