D.I.C. Veritas

Informer, 12.09.2016., KOLINDA TRAŽI ĐAVOLA: Pred vaseljenskim patrijarhom negirala ustaški zločin u Jasenovcu i tražila da Stepinac postane svetac!

Kitarovićeva poručila vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koji je služio liturgiju u ustaškom logoru, da nisu dobre “današnje manipulacije s brojem stradalih”!?

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovo je pokazala svoje pravo ustaško lice i na najgnusniji način uvredila Srbe, Jevreje i Rome, koji su u vreme NDH masovno ubijani u zloglasnom logoru Jasenovac.

Kitarovićeva je proteklog vikenda bez imalo stida poručila da su ustaški koljači u Jasenovcu ubili “znatno manje” od 700.000 ljudi, što je zvaničan broj žrtava koji je posle Drugog svetskog rata utvrdila međunarodna komisija!

Da skandal bude veći, hrvatska predsednica je ustaški zločin negirala odmah posle razgovora u Zagrebu s vaseljenskim patrijarhom Vartolemejom, koji je u Jasenovcu služio zaupokojenu liturgiju svim nevinim žrtvama!

Stepinac mučenik!?!

Kitarovićeva, naravno, nije propustila priliku i da pred patrijarhom ponovi stav da se ustaški vikar Alojzije Stepinac što pre mora proglasiti svecem!

Treba učiti od istorije, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre manipulacije s brojem žrtava, koje su se mogle čuti u Jasenovcu. Isto tako, važno je i da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi svetim kao žrtva komunističkog režima, što nije upereno protiv nijednog naroda. Posebno ne protiv srpskog naroda - licemerno je odvalila hrvatska predsednica, na šta joj je patrijarh Vartolomej odgovorio tokom pomena jasenovačkim žrtvama.

S druge strane, lider Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je ova izjava hrvatske predsednice u najmanju ruku licemerna.

Hrvatska “istina”

Savo Štrbac iz dokumentacionog centra “Veritas” kaže da je sve to sasvim u skladu sa zvaničnom državom politikom u Hrvatskoj.

- Bilo bi iznenađenje da je Kolinda rekla nešto drugo… Za njih je jedina važeća brojka 83.500 jasenovačkih žrtava, koji su imenom i prezimenom nabrojani u muzeju. Sve preko toga za njih je manipulacija… Oni imaju svoju istinu, mi svoju.

Moguće je popisati sve te žrtve, ali potrebno je da neko to ozbiljno uradi i da država obezbedi novac. To je jako važno za srpski narod. U tom slučaju niko nam ne bi mogao spočitavati ovako kao Kolinda - zaključuje Štrbac.

Vaseljenski patrijarh: Jasenovački mučenici su pravoslavni sveci!

Patrijarh vaseljenski Vartolomej, koji je s patrijarhom Irinejom služio parastos ustaškim žrtvama u Jasenovcu, istakao je da su na tom mestu stradale na stotine hiljada njegove pravoslavne braće.

- Pozivam vernike da nikada ne zaborave svoje mučenike, koji ne mogu da budu povod za osvetu, nego za mir. Drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici sveci su celoga pravoslavlja – naglasio je Vartolomej.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.