D.I.C. Veritas

Informer, 16.05.2018, SAVET EVROPE UPOZORAVA, HRVATI NAJVIŠE MRZE SRBE: Brisel konačno priznao povampirenje ustaštva u “lijepoj njihovoj”?!

Mediji u Hrvatskoj huškaju ljude protiv Srba, ćirilica je praktično zabranjena, a pripadnicima srpske manjine sve češće se preti parolama i grafitima, kaže se u izveštaju Komisije protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope

U Hrvatskoj sve više eskalira mržnja prema Srbima i potpuno povampirenje ustaštva, upozorava se u najnovijem izveštaju Komisije protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope!

Prema navodima ovog istraživanja, Srbi su ubedljivo najomraženiji narod u Hrvatskoj, brani im se ćirilica, prete im parolama i grafitima, a vlasti u Zagrebu sve ovo ne samo što ne sprečavaju, već podstiču i podržavaju.

Srbi, gejevi, pa Romi
Srbi su najomraženiji, za njima idu gejevi i Romi

- Izveštaj Saveta Evrope

Izvestioci Saveta Evrope kažu da je u Hrvatskoj animozitet prema Srbima veći nego prema gejevima i Romima i da je to posebno izraženo kod mladih.

Teška diskriminacija

U izveštaju na 47 strana, koji je objavljen juče, do detalja se navode primeri diskriminacije Srba u Hrvatskoj prethodnih godina.

- Savet Evrope izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nivoa mržnje koja u ovom trenutku u Hrvatskoj postoji prema Srbima. Primetno je da hrvatski mediji, pre svega televizije i internet portali, podstiču tu mržnji i huškaju ljude protiv Srba. Takođe, ćirilica, kojom se služi srpska manjina, praktično je zabranjena, a pripadnicima ovog naroda se preti zastrašujućim grafitima i porukama na društvenim mrežama i fudbalskim utakmicama, poput “Ubij Srbina” ili “Srbin treba da visi”. Poseban problem je što te pretnje često prerastaju i u fizičke napade. Srbi su u Hrvatskoj trenutno ubedljivo najomraženiji, a posle njih dolaze pripadnici LGBT populacije i Romi - kaže se u izveštaju i upozorava na povampirenje ustaštva:

Omladina zadojena mržnjom
Posebno brine to što Srbe u Hrvatskoj najviše mrze mladi, koji nisu bili ni rođeni tokom ratova, jer njih je najlakše nahuškati

- Savo Štrbac, “Veritas”

- U Hrvatskoj vlada nezapamćena nostalgija za ustašama, naročito među mladima, koji i ne znaju kakva je istorija i priroda ovog pokreta. Imamo veliki broj primera da učenici na društvenim mrežama postavljaju fotografije na kojima se jasno vide ustaški simboli. Zloglasni ustaški pozdrav “Za dom spremni” ušao je u svakodnevni način komunikacije. Govor mržnje, rasistički i fašistički stavovi, postali su normalni u Hrvatskoj.

Autore izveštaja posebno brine što vlasti u Zagrebu apsolutno ne reaguju na ovu pojavu.

- Hrvatski zvaničnici ne samo što ne osuđuju govor mržnje prema Srbima nego ga još i podržavaju i podstiču. Ni u zakonima u Hrvatskoj ne postoje mehanizmi koji bi sankcionisali izlive netrpeljivosti prema pripadnicima srpske manjine i sprečili napade na njih - dodaje se u izveštaju.

Ni druge manjine ne prolaze dobro u Hrvatskoj

U izveštaju se navodi da su pripadnici LGBT populacije potpuno neprihvaćeni u Hrvatskoj, dok su Romi praktično isključeni iz društva.

- Prema članovima LGBT populacije u Hrvatskoj i dalje postoje teške predrasude i velika odbojnost, dok su Romi sasvim diskriminisani. Oni prerano napuštaju školovanje i gotovo da im je onemogućeno da pronađu posao – pišu autori izveštaja.

Analitičari smatraju da je ovim izveštajem samo potvrđeno da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ističe za Informer da ovo nisu nikakva nova saznanja, već poslednja opomena Evrope Zagrebu da počne da reaguje na ovu pojavu.

- Najstrašnije je to što se nadležni organi prave ludi i što ćute na teror koji Srbi preživljavaju. Mržnja je najzastupljenija među hrvatskom omladinom, koja je bukvalno zadojena mržnjom prema Srbima. Najgore je što ta deca nisu bila ni rođena za vreme ratova i zato su laka meta huškanja, koje je u Hrvatskoj prisutno svuda – u školama, na ulicama, u medijima, crkvi, ali i u porodici. Dok država Hrvatska ne promeni svoje zakone i dok njima ne zaštiti Srbe, problem neće biti rešen - izričit je Štrbac.

Licemerne tvrdnje

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta navodi da je od ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju drastično porasla mržnja prema Srbima.

EU je odgovorna
Lepo je što je Evropa primetila eskalaciju mržnje prema Srbina u Hrvatskoj, ali je i ona sama kriva za to Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

- Sve je počelo skidanjem i razbijanjem dvojezičkih tabli u Vukovaru. Takođe, povećan je broj grafita i simbola koji podsećaju na zloglasni NDH. U izveštaju je Evropska komisija utvrdila tačne činjenice, ali i odgovornost je upravo na njoj, jer od ulaska Hrvatske ćuti na sve ovo o čemu pričamo. Licemerno je istaći to kad u zvaničnoj politici ne osuđuje takvo ponašanje Hrvatske - smatra Linta.

Javno upozorenje: “Zaklaće vas četnici”

Kao klasičan primer podržavanja govora mržnje navodi se slučaj voditelja Marka Jurića, koji je na televiziji Z1 otvoreno govorio protiv Srba i na to niko nije reagovao.

- On je sugerisao građanima da izbegavaju da prolaze pored pravoslavne crkve u Zagrebu jer postoji opasnost da će ih četnici zaklati. Gledaoci su to slušali, svi su znali šta on priča i niko u Hrvatskoj danima nije reagovao – kažu izveštači Saveta Evrope i dodaju i da portal “Dnevno.hr” prednjači u širenju mržnje prema Srbima.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.