D.I.C. Veritas

Insajder, N1, RTS, 04.08.2019, Dačić o godišnjici Oluje: Bez mržnje prema drugima; Štrbac: Još popisujemo žrtve

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom godišnjice “Oluje”, rekao je da će 4. avgust u Srbiji trajno ostati dan koji će biti obeležavan po zlu, ali da na taj dan ne treba izražavati “mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu”. Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže da ta organizacija i dalje popisuje žrtve, a da su se u Hrvatsku vratili samo malobrojni.

Ministar Ivica Dačić je gostujući na TV Pink rekao da na godišnjicu te operacije hrvatske vojske i policije “ne treba da izražavamo mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu i izvučemo pouke za budućnost”.

“Kada se podvuče crta u odnosima sa Hrvatima, izgleda paradoksalno da neko optužuje Srbiju za genocid, a Srba je danas u Hrvatskoj ostalo oko 180.000 dok ih je po popisu iz 1991. bilo 560.000 i više od 100.000 Jugoslovena, a tako su se uglavnom Srbi izjašnjavali. U Sarajevu je živelo 150.000 Srba i 100.000 Jugoslovena, a danas je Srba u tom gradu manje od 10.000. Nekima ni to nije prepreka da i dalje tvrde da smo mi izvršili genocid”, rekao je Dačić.
Štrbac: Zadatak Veritasa još nije završen

Predsednik “Veritasa” Savi Štrbac gostujući na RTS ocenio je da  je i 24 godine od opercije “Oluja, kako navodi, najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima.

“Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da menja stvari”, rekao je Štrbac.

On kaže da su se u Hrvatsku vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje postoji problem.

“Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gde da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živeti od nečega”, napominje Štrbac i dodaje da zadatak “Veritasa” još nije završen.

“Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava”, napominje Štrbac.

Centralna državna manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Hrvatske tokom akcije “Oluja” biće održana na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori. Manifestacija će početi u 19 časova parastosom stradalima koji će služiti patrijarh SPC Irinej, a prisustvovaće joj predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
Jeremić: Srbi u Crnog Gori i KiM u najgorem položaju

Ranije danas, Narodna stranka pozvala je državne organe Srbije da insistiraju na ostvarenju punih prava za Srbe u Hrvatskoj i da od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije “odlučno i stalno traže” da u Hrvatskoj “konačno i potpuno budu sprovedeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Erdutski sporazum”.

Lider te stranke, Vuk Jeremić, takođe je istakao da su danas Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i ocenio da je to ubedljivo “najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji”.

“Vlast u Beogradu na žalost ima daleko bliže i sveobuhvatnije odnose sa Kavačkim kriminalnim klanom nego sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC ili političkim organizacijama Srba u Crnoj Gori. To ne vodi ka dobrom u trenutku kada srpski narod prolazi kroz velika iskušenja“, rekao je Jeremić.

Izjave Jeremića, potpredsednik GO SNS i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je kao “neiskrenu jadikovku”.

Stefanović: Očigledno je da hrvatske vlasti nisu spremne da kazne počinioce

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je “Oluja” nesumnjivo bila najteže etničko čišćenje počičnjeno na tlu Evropa od Drugog svetskog rata do danas i da je, kako je ocenio, “potpuno očigledno” da hrvatske vlasti nisu spremne da učine bilo šta kako bi kaznile počinioce.

“Ponosan sam na Srbiju koja je konačno počela da neskriveno govori o ovim teškim zločinima i svemu što se dešavalo tokom ‘Oluje', da pomaže svoj narod koji je izbegao iz Hrvatske i da gaji kulturu sećanja na progon i stradanje našeg naroda”, naveo je Stefanović

Trifunović: Osuda svih zločina neophodna za ozdravljenje

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović ocenio je danas, povodom 24. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji “Oluja”, da jedino priznanje zločina koje su pojedinci počinili u ime naroda, može da dovede do “ozdravljenja koje nam je svima neophodno da bismo mogli da idemo napred.

Trifunović je ocenio da “nešto ozbiljno nije u redu s onima koji današnji dan, dakle dan na koji se dogodilo etničko čišćenje, mogu da obeležavaju kao praznik”.

“Ipak, mišljenja sam da su iskvarene političke igre te koje su dovele do tako užasne stvarnosti slavljenja ‘Oluje’ u Hrvatskoj, usred 21. veka. Oba naša naroda su pretrpela ogromnu štetu upravo zbog političkih igara i mislim da je vreme da prestanemo da ih dozvoljavamo”, naveo je Trifunović, a preneo PSG.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.