D.I.C. Veritas

Intermagazin, Informer, 07.03.2016., NOVA USTAŠKA PROVOKACIJA: Logor za srpsku decu proglasili mestom za druženje!

Jastrebarsko, hrvatski grad u kome je za vreme Drugog svetskog rata bio jedini koncentracioni logor za decu u Evropi, sada je proglašen gradom „prijateljem dece“!?

Ovom gnusnom provokacijom Hrvatska je još jednom pokazala da se ne odriče ustaštva i da je bez imalo blama „zaboravila“ na 3.336 srpskih mališana koji su mučeni i zlostavljani u Jastrebarskom, kao i na 768 ubijenih!

Sagovornici Informera šokirani su činjenicom da je grad sa ovako krvavom istorijom dobio status „prijatelja dece“. Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac smatra da je ovo izrugivanje žrtvama i njihovim porodicama i jako ružna poruka za sve Srbe u Hrvatskoj.

- Ovo se, doduše, možda može shvatiti čak i kao znak njihovog pokajanja zbog monstruoznih zločina, ali da bi mi Srbi poverovali da je pokajanje iskreno, oni bi trebalo da podignu neko monumentalno zdanje za te žrtve. I da njihovi funkcioneri dolaze na godišnjice u Jastrebarsko. Pošto toga nema, onda je jasno da se ovde radi o provokaciji i izrugivanju žrtvama i njihovim porodicama. Takođe, ovo je i dosta neumesna poruka svim Srbima koji žive ovde i kojih je više pod zemljom nego iznad nje. Kao i poruka svima nama ostalima da nismo dobrodošli – jasan je Štrbac.

Aneta Lazić iz Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske rekla nam je da je sve ovo bolno, ali i podvukla da u Hrvatskoj ima čak i gorih stvari od ovoga što je urađeno u Jastrebarskom.

- Pošto je ovde bio logor i došlo je do stradanja srpske ratne siročadi, jasno je da ovakva odluka upada u oči svim Srbima. No, ovde barem postoji spomenik na groblju i njega svake godine posećujemo zajedno sa nekim logorašima. Na brojnim drugim mestima nema čak ni to – zaključuje Lazićeva.

Stravična istorija Jastrebarskog

* Osnovao ga Ante Pavelić
* Postojao od 12. jula do 26. avgusta 1942.
* Jedini koncentracioni logor za decu u fašističkom delu Evrope
* 3.336 dece je prošlo kroz ovaj zloglasni logor
* U njemu su bila srpska deca zarobljena na Kozari posle ofanzive partizana
* Deca su bila starosti od jednog meseca do 14 godina
* Logorom su upravljale časne sestre kongregacije Sv. Vinka Paulskog
* Sestre su decu „prevaspitavale“ u ustaškom duhu
* Deca su na kapama i reverima imala slovo U

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.