D.I.C. Veritas

Jutarjni list, 22.11.2019, HRVATI 20 GODINA NAKON SMRTI PRVOG PREDSJEDNIKA ISKRENO REKLI ŠTO MISLE O NJEGOVOJ VLADAVINI Doznali smo i tko je pozitivniji – Tuđman ili Tito

VELIKO ISTRAŽIVANJE

Za nekoliko dana bit će 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Kao i dok je vladao i nakon toga građani su bili podijeljeni oko njegove uloge. A posljednjih dana često se mnogi pozivaju upravo na njegovu politiku.

A što to građani misle o prvom predsjedniku, koji su mu najbolji, a koji najgori potezi i tko najbolje predstavlja ono što bi se moglo zvati „Tuđmanovom politikom“, donosi DNEVNIK NOVE TV u velikom istraživanju koje je od 15. do 18. studenog provela agencija IPSOS.

HDZ ne provodi Tuđmanovu politku –  HDZ-ovci podijeljeni

Većina građana misli kako sadašnje vodstvo ne provodi politiku Franje Tuđmana. Misli to 49 posto ispitanika, a njih 39 posto misli suprotno. Ne zna njih 12 posto.

A kada se gleda među biračima HDZ-a, podijeljena su razmišljanja. Tako njih 45 posto misli da se ne provodi politika prvog predsjednika stranke, a njih 43 posto misli suprotno. Ne zna njih 12 posto.
Tko najbolje zastupa Tuđmanovu politiku

A kada se građane pita tko najbolje zastupa ili predstavlja Tuđmanovu politiku, njih 26 posto misli da je to Jadranka Kosor, a isti broj misli da je to Andrej Plenković. Isto tako Tomislava Karamarka „tuđmanovcem“ smatra 17 posto ispitanika, a Ivu Sanadera samo 10 posto građana smatra „tuđmanovcem“.

A što kažu HDZ-ovi birači

Među HDZ-ovim biračima 46 posto građana misli da politiku Franje Tuđmana provodi Andrej Plenković, a onda slijedi Tomislav Karamarko sa 16 posto, Zatim je tu Jadranka Kosor s 11 posto, a na začelju je Ivo Sanader s 8 posto.

Nakon 20 godina o Tuđmanu građani misle pozitivno

Nakon 20 godina o prvom predsjedniku većina građana misli pozitivno, točnije njih 52 posto. Istodobno je njih 29 posto podijeljeno, odnosno misle o njemu pozitivno i negativno, a o njemu negativno misli 13 posto građana. Ne zna njih 6 posto.

Naravno, među biračima HDZ-a Franjo Tuđman je pozitivna osoba, tako misli 41 posto ispitanika, a birači ljevice predvođeni centrom o prvom predsjedniku imaju podijeljeno mišljenje. Njih 49 posto ima i pozitivan i negativan dojam.

Tuđman – je li bio demokrat ili autokrat

Franjo Tuđman kod većine možda ostavlja pozitivan dojam, ali o njegovu načinu vladanja Hrvatska je podijeljena. Tako njih 44 misli kako je bio demokrat, a njih 43 posto kako je bio autokrat. Ne zna njih 13 posto.

Među mladima je više onih koji misle da je bio demokrat, stariji birači misle suprotno. Demokrat je bio za one s osnovnom školom, a oni s visokom naobrazbom misle da je bio autokrat. I u gradovima ga se više smatra autokratom, a u selima demokratom.

Franjo Tuđman najbolji u Domovinskom ratu, najgori u privatizaciji

Franjo Tuđman kompleksna je osoba, a različite faze i aspekte njegove vladavine građani različito ocjenjuju. Tako najboljom ocjenjuju njegovu ulogu u Domovinskom ratu, što pozitivnim smatra 79 posto ispitanika, a njih 13 posto misli da je njegova uloga tada bila negativna. Po pitanju ljudskih prava 63 posto građana misle da je Tuđmanova uloga pozitivna, a njih 28 posto misli suprotno.

Po pitanju međunarodne pozicije Hrvatske, 61 posto građana ocjenjuje ulogu Franje Tuđmana pozitivnom, a njih 29 posto misli da je negativna. Ako se građane pita o gospodarskoj situaciji, u Hrvatskoj za 41 posto ispitanika uloga je prvog predsjednika pozitivna, a za njih 50 posto negativna i na kraju kao i u prijašnjim istraživanjima, Franjo Tuđman najgore prolazi ako se građane pita o privatizaciji. Tako njih 23 posto ima pozitivan dojam o njemu, a njih 66 posto negativan.

A tko je bolji političar od Franje Tuđmana

Franjo Tuđman vladao je u polupredsjedničkom sustavu gdje je imao svu vlast pa bi se moglo reći da je bio i predsjednik i premijer. A uspoređujući njega s bivšim i sadašnjim premijerom, ali i predsjednicima, Franji Tuđmanu primaknula se samo jedna osoba.

Franjo Tuđman u usporedbi s Ivom Sanaderom najbolje je ocijenjen. O Tuđmanu pozitivan dojam ima 78 posto ispitanika, a o Sanaderu njih 7 posto.  Franjo Tuđman je pozitivniji i u srazu s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem. O Tuđmanu pozitivan dojam ima 73 posto ispitanika, a o bivšem premijeru njih 14 posto.

Tuđman bolje stoji i u srazu s bivšom predsjednicom HDZ-a i premijerkom Jadrankom Kosor. O Franji Tuđmanu pozitivan dojam ima 62 posto ispitanika, a o Jadranki Kosor njih 27 posto.

O Franji Tuđmanu, ako ga se uspoređuje sa Zoranom Milanovićem, pozitivan dojam ima 59 posto građana, a o bivšem premijeru i sadašnjem kandidatu za predsjednika njih 30 posto.

U srazu s bivšim predsjednicima i nasljednicima Franjo Tuđman također bolje stoji. O njemu pozitivan dojam u odnosu na Ivu Josipovića ima 58 posto građana, a o Josipoviću pozitivno misli njih 29 posto.

Franjo Tuđman pozitivniji je i u srazu sa Stjepanom Mesićem, tako o njemu pozitivno misli 56 posto građana, a o Stjepanu Mesiću njih 32 posto.

I u srazu sa sadašnjom predsjednicom Tuđman stoji bolje. Tako o njemu pozitivno misli 56 posto ispitanika, a o Kolindi Grabar-Kitarović njih 26 posto.

Franjo Tuđman pozitivnija je osoba i u odnosu na sadašnjeg predsjednika Andreja Plenkovića, tako o Tuđmanu pozitivan dojam ima 55 posto građana, a o Andreju Plenkoviću njih 24 posto.

I na kraju Franjo Tuđman i Ivica Račan. Tu bivši predsjednik stoji najlošije, a bivši premijer najbolje. O Tuđmanu pozitivno misli 48 posto građana, a o Ivici Račanu njih 37 posto.

Tko je pozitivnija politička osoba – Tuđman ili Tito

Kao i nakon 20 godina od smrti Tuđmana ili 40 od smrti Josipa Broza Tita građani imaju zanimljive odgovore tko je pozitivnija politička osoba. Za 51 posto građana to je Franjo Tuđman, a za njih 35 posto je Josip Broz Tito.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.