D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 01.05.2023, U OKUČANIMA Plenković: ‘Svaki incident i zaoštravanje retorike usporavaju dijalog Zagreba i Beograda‘

Premijer je rekao da su u Hrvatskoj kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je politički dijalog Zagreba i Beograda jedini način da se riješe otvorena pitanja, ali da svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina.

“Mi mislimo da je dijalog jedini način da idemo naprijed”, rekao je Plenković novinarima u Okučanima, gdje je sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak u ponedjeljak, dan nakon što je u Banskim dvorima primio srbijansku premijerku Anu Brnabić.

Srbijanska premijerka rekla je u listopadu prošle godine rekla da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji, a u svibnju da je Hrvatska etnički očišćena.

Plenković je naglasio da je “vrlo jasno rekao” da “svaki povišeni ton, svaki incident, svako zaoštravanje retorike usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina”.

 Plenković i Brnabić razgovarali su o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni, rekao je.

Premijer je rekao da su u Hrvatskoj kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama. “Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u nama susjednim zemljama biti bolji”, dodao je premijer.

Upitan o mogućem odlasku u Beograd, Plenković je rekao da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi trebao ondje otputovati u lipnju i da će se “u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, upitan o tome vidi li iskrene namjere Srbije u poboljšanju odnosa, poručio je da Zagreb s pozicije ostvarenih strateških ciljeva – članstva u EU-u, NATO-u i šengenskom prostoru, razgovara s Beogradom.

“Je li to iskreno s njihove strane ili nije, manje je bitno. Mi ostvarujemo svoje strateške ciljeve i interese. Isto tako vodimo računa o Hrvatima koji žive u Srbiji. Svaki dijalog Zagreba i Beograda olakšat će i njihovu poziciju. Nemojmo sada trošiti energiju na ono što je manje bitno. Ovdje se radi o tome da je interes Hrvatske da ima stabilno susjedstvo i susjede koji su proeuropski orijentirani”, rekao je Jandroković novinarima u Okučanima.

Dodao je da Hrvatska nije zaboravila izjave iz Srbije i ponovio da Hrvatska sa Srbijom razgovara s pozicije ostvarenih strateških ciljeva dok je Srbija “još daleko od ostvarivanja svojih”.

 Jandroković ne vidi mogućnost skorog ulaska Srbije u EU pošto Beograd tek treba “jasno definirati da oni to žele”.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da se Srbija “treba aktivno založiti za regionalnu stabilnost i dijalog sa susjedima”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.