D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 02.09.2016., Otkriven identitet hrvatskog špijuna uhićenog u Srbiji: Riječ je o Srbinu rodom iz Drniša?

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji špekuliraju da je riječ o Srbinu, bivšem časniku, koji je radio za hrvatske obavještajne službe.

Tako Večernje novosti, koje su i prve objavile priču, pišu da je uhićen Čedo Čolović (57) za koga se sumnja “da je bio špijun jedne hrvatske obavještajne službe”. Navodno je riječ o osobi koja je imala pristup važnim državnim informacijama.

Također, prema njihovim informacijama osoba za koju se sumnja da je hrvatski špijun duže je vrijeme praćena. Navodno su dokumentirani svi njeni kontakti sa osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa Srbije, ali i hrvatskim obavještajcima. Prema njima je “špijun” prikupljao podatke o sigurnosnim strukturama Srbije, ali i ugovorima o izvozu oružja u inozemstvo.

U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji.

Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu, koje će sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, nastaviti postupak “vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije”, objavljeno je.

Tužiteljstvo je najavilo i da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.

Priopćenje tužiteljstva slijedilo je nakon udarne vijesti koju su u petak popodne prenijeli svi beogradski elektronički mediji i portali dnevnog tiska, neslužbeno tvrdeći da je uhićen hrvatski špijun.

Tijekom večeri nije bilo moguće službeno doznati više pojedinosti, ali se u novinarskim krugovima razmjenjuju informacije da je, navodno riječ o umirovljenom časniku bivše JNA, jednom od nekadašnjih zapovjednika Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, zadužen za sigurnost 75. brigade.

Uhićeni je, prema tim neslužbenim informacijama iz medijskih krugova, “Srbin iz Drniša”, nositelj je dvojnog državljanstva, u Srbiju je došao poslije akcije Oluja, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe ‘vrbovale’ te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti  podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer u elektroničkim medijima i portalima beogradskog tiska.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.