D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 03.07.2020, Ivica Granić (HSP): ‘Pozdrav ‘Za dom spremni‘ koristit ćemo gdje to priliči‘

Ne bježimo od konotacija vezanih uz NDH, to nije moguće izbjeći, no zagovaramo ukupnu reviziju novije hrvatske povijesti

Doc. dr. sc. Ivica Granić (55), član Predsjedništva HSP-a, nositelj je liste koalicije Desna liga u 2. izbornoj jedinici. Doktorirao je 2015. na Filozofskom fakultetu u Mostaru s analizom predizborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima 2014.

Tijekom Domovinskog rata bio je u Zapovjedništvu operativne grupe Zagreb – služba za informativno-psihološku djelatnost, a potom u političkoj upravi MORH-a voditelj Odjeljenja za suradnju s domaćim medijima i zapovjednik DID voda.

Uz Karla Starčevića, Brunu Esih i Davorina Karačića, Thompsonova odvjetnika, spominjete se kao jedan od vodećih ljudi koalicije Desna liga.

Budući da se zalažete za “novi put” HSP-a, kakav je sada odnos prema pozdravu i pokliču “Za dom spremni”?

- Pozdrav “ZDS” doživljavam kao bojni poklič HOS-a, dakle HSP-ovih stranačkih postrojbi iz Domovinskog rata. Zakonski je reguliran, to je sada i pravomoćno. Iskreno govoreći, nije mi jasno zbog čega je i kome odgovarala ova zbrka oko tog starog pozdrava, izraza, pokliča ili kako ga već tko zove.

Čak mi nije toliko važna činjenica da je poklič sada pravomoćno legalan, niti mi je važna činjenica da je Račanova Vlada registrirala udruge dragovoljaca HOS-a tim pokličem, puno mi je važnije to što su ga naši dragovoljci “legalizirali” i pronosili onda kad je bilo najteže, od Slavonije do Dubrovnika, od Orašja do Neuma. Koristimo ga i koristit ćemo ga uvijek na mjestima gdje to priliči, na mjestima s posebnim pijetetom, a naš član Thompson će ga zauvijek pjevati na koncertima.

Vjerujem da je i vama jasno zašto je pozdrav sporan?

- Naravno da ne bježimo od konotacija vezanih uz NDH, to nikako nije moguće izbjeći, no mi zagovaramo ukupnu reviziju novije hrvatske povijesti. Zapravo, mi noviju povijest i nemamo. Jer, ako imate povijest koju je pisao pobjednik, znači da povijest uopće nemate.

Za kakvu Hrvatsku se zalažete u svom programu?

- HSP zagovara Hrvatsku bez utjecaja klijentelističkih skupina, bez sektaštva, bez stranačkog uhljebništva. Zagovaramo Hrvatsku u kojoj će se napredovati na temelju kompetencija, znanja i rada. Do tih neophodnih promjena mora doći, mi okupljamo pojedince koji imaju nultu stopu tolerancije prema tim negativnim pojavama. Možda nekada i nismo suglasni oko svih pitanja, ali se slažemo da do neophodnih promjena mora doći, i to odmah! Zalažemo se za prekid tridesetogodišnjeg duopola HDZ – SDP plus Milorad Pupovac.

U kampanji se opet raspravlja o silovanjima i pobačaju. Kakav je vaš stav?

- HSP je tradicionalna i konzervativna stranka. Iz te činjenice proizlaze naš program, politički svjetonazor i političko djelovanje. Svjetonazor je temelj svakog političkog ili stranačkog programa. Svjetonazoru svjedočimo svakodnevno, a kad je u pitanju aktualna problematika pobačaja, navodimo da zagovaramo život, dakle zagovaramo politiku života i prava na život, a ne politiku smrti. Protivimo se pobačaju, no ako se radi o specifičnim situacijama poput začeća incestom, silovanjem ili slično, naravno da smo za kompromis. Mi, dakle, iznosimo politički stav, a kad su u pitanju takve posebne situacije, smatramo da to nije političko, nego pitanje medicine i niza drugih struka.

U programu navodite i mijenjanje izbornog zakona. Zašto i kako?

- Politički sustav u RH je loš, nedorečen, svaki glas ne vrijedi isto. Zalažemo se za izmjenu izbornog zakona, za ukidanje sadašnjih izbornih jedinica, smanjenje izbornog praga, a posebnim problemom smatramo postojanje “manjinskih lista” putem kojih predstavnici nacionalnih manjina imaju zajamčena mjesta u hrvatskom državnom Saboru. To ne postoji nigdje u civiliziranom svijetu, osim u nekoliko država, i to na posve simboličnoj razini jednog ili dva zastupnika. To se mora odmah ukinuti!

Što bi onda, po vašem mišljenju, trebale raditi nacionalne manjine?

- Manjine se moraju baviti manjinskim pitanjima, poput očuvanja jezika, kulture, folklora, a ne politikom te većinskom narodu određivati pravila političke igre, čak do razine da putem “svojih zastupnika” odlučuju tko će u idućem periodu obnašati vlast.

 

Autor: Zlatko Šimić

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.