D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 03.12.2014., Dačić je na dan Šešeljevog puštanja trebao posjetiti RH, na sugestiju Zagreba sve je otkazano

Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova, 12. studenog je trebao doći u Zagreb, ali je njegov posjet otkazan na sugestiju Hrvatske strane, potvrdili su Jutarnjem izvori iz hrvatskom Ministarstva vanjskih poslova.

- Mi smo mu 4-5 dana ranije ukazali da bi se njegov posjet Zagrebu poklopio s izlaskom Vojislava Šešelja iz Haškog pritvora. Usput smo mu pristojno spomenuli i da je samo šest dana iza toga obljetnica Vukovara. Dačić nam je odgovorio kako mu to otkazivanje paše jer taj dan ionako ima sastanak OESS-a kojim će uskoro predsjedavati Srbija. Također je rekao kako će on objaviti da je sastanak otkazan zbog njegovih obaveza, no sada je očito promijenio ploču – ispričao je naši izvor iz MVP-a.

Naime, otkazani posjet za koji se dosad nije znalo, jučer je postao jedna od tema žestoke rasprave srbijanskog ministra vanjskih poslova s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Glavna tema, očekivano, bio je Šešelj.

Dačić je jučerašnje gostovanje u odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta iskoristio kako bi kritizirao nedavno usvojenu Rezoluciju o Šešelju, koja je usvojena prošli tjedan na inzistiranje zastupnika iz Hrvatske. Tako je ova tema dominirala na sastanku gdje se raspravljalo o budućnosti procesa proširenja i napretku država zapadnog Balkana u tom procesu.

Dvostruki dulji govor

Dačić, koji je govorio dvostruko dulje od drugih ministara iz drugih država, ušao je u polemiku i sa zastupnicima iz Hrvatske u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

- Ovdje ste razgovarali o nama bez naše prisutnosti. Osudite Šešelja, ali nemojte osuditi Srbiju. Osobno sam rekao da Šešeljeva politika pripada prošlosti i nije mi jasno odkud stajalište da se Srbija nije o tome izjasnila. Ne možemo se stalno vraćati na stajališta Srbije koja su važila prije 20 godina. Cilj njegova puštanja na slobodu bila je destabilizacija Srbije i zato je Rezolucija Europskog parlamenta u Srbiji shvaćena kao neshvaćanje situacije – rekao je Dačić i izrazio žaljenje što je otkazan njegov posjet Hrvatskoj, koji je navodno trebao biti upravo na dan kada je Šešelj pušten.

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, Dačiću je uputio poruku da se distancira od Šešelja ako Srbija želi biti vjerodostojan kandidat za EU.

- Ministre Dačiću, rekli ste da je Europska unija vrlo popularna u Srbiji, a ja se nadam da su to i europske vrijednosti. Ratnohuškačka retorika toliko je neprihvatljiva da je tražila reakcije Srbije, koje nije bilo – rekao je Plenković. Dubravka Šuica je rekla da je jedini cilj Rezolucije da se zaštite europske vrijednosti. – Vi samo govorite da su Šešeljeve izjave stvar prošlosti, ali mi želimo da vi jasno kažete da osuđujete takvu politiku – rekla je Šuica. Tonino Picula je rekao da je Europski parlament ovom Rezolucijom zapravo odradio posao koji je trebao biti obavljen u Srbiji.

Kako je Dačić mogao ponovno uzeti riječ, a zastupnici ne, on je pozvao zastupnike iz Hrvatske da pogledaju “i u svoje dvorište”.

- Ja zaista nisam bio ni neprijatan ni arogantan. Mi smo se u političkom smislu, i predsjednik vlade i ja, jasno izjasnili da takva politika nema šanse da dobije bilo kakvu podršku u Srbiji.

‘Antićirilična kampanja’

Možda je to predstavnicima EU u Beogradu dovoljno, a vama nije. U vezi s tim, nemamo razloga da se ikome pravdamo – rekao je ministar vanjskih poslova. Onda se obratio Ruži Tomašić koja više nije bila u dvorani: “Ona sada nije tu. Ja poštujem svakoga koga je birao hrvatski narod. Ona je izjavila ‘Hrvatska za Hrvate’, zar to nije za osudu Europskog parlamenta? Zar su to europske vrijednosti? – pitao je Dačić.

Spomenuvši ono što on naziva “antićiriličnom kampanjom u Hrvatskoj”, poručio je da je on imao odličnu suradnju s predsjednikom HDZ-a dok su obojica bili ministri unutarnjih poslova.

Na pitanje Jutarnjeg hoće li Srbija uhititi i izručiti Šešelja ako to Sud bude zatražio, Dačić je odgovorio da “Srbija nije sudjelovala u njegovu puštanju”.

- Bez obzira na sve to, Srbija će ispoštovati svoje obveze – rekao je Dačić.

Prevodili srpski na hrvatski jezik

Dok je Dačić tijekom rasprave govorio na srpskom jeziku, u vanjskopolitičkom odboru osiguran je prijevod njegova izlaganja na hrvatski jezik. Ministar u odlasku BiH Zlatko Lagumdžija, govoreći o raspadu bivše Jugoslavije, rekao je da smo “svi odjednom postali poligloti, a da nismo morali ni jedan dan dodatne škole završiti. Sada govorimo sve te jezike!”. Dačić je bio jedini ministar vanjskih poslova iz regije koji nije govorio na engleskom, zato je, uz prijevode na sve službene jezike EU, bio osiguran prijevod i sa srpskog na hrvatski jezik.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.