D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 04.11.2019, Na maketi Zagreba više od tjedan dana u oči bode govor mržnje

VANDALIZAM: SRAMOTNI NATPIS U SAMOM CENTRU HRVATSKE METROPOLE

Na maketi Grada Zagreba na raskrižju Bakačeve i Cesarčeve ulice, odnosno u samom centru grada, već više od tjedan dana stoji natpis ‘Ubi ubij Srbina’. Nije poznato kada su točno vandali išarali jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija u Zagrebu, no poruka mržnje stoji već neko vrijeme pa je pitanje zašto komunalni redari nisu već reagirali.

Jedan građanin je u Facebook grupi “I to je Zagreb” napisao je u petak da uvredljivi natpis stoji već sigurno tjedan dana te da je prijavio vandalizam komunalnom redarstvu, no da ništa nije napravljeno po tom pitanju. Danas smo i sami posjetili maketu oko koje je bilo nekoliko turista koji nisu razumjeli što znače bijelo ispisana slova.

Poslali smo upit Gradu kada će ukloniti natpis i zašto nisu ranije reagirali, a ovo je odgovor koji smo dobili:

- Uvidom u prijave zaprimljene na službenu e-mail adresu Odjela komunalnog redarstva, nije evidentirana prijava koja se odnosi na grafit uvredljivog sadržaja.

Komunalno redarstvo je, odmah po zaprimanju informacije o navedenom grafitu na maketi Zagreba, pokrenulo postupak za njegovo žurno uklanjanje. Isti će biti uklonjen u najkraćem mogućem roku tijekom dana – kažu iz Grada.

Usporedbe radi, kada su vandali ranije išarali bistu Ive Lole Ribara te novi spomenik Franji Tuđmanu, grafiti su bili uklonjeni u najkraćem mogućem roku. Štoviše, vandal koji je išarao spomenik prvom hrvatskom predsjedniku je čak i uhićen.

Matija Boltižar

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.