D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 06.01.2014., Srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić zalaže se za povlačenje tužbi, ali smatra da bi takav rasplet trenutno bio ravan čudu

Reagirajući na izjavu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, koja je u subotu rekla da je Hrvatska i dalje spremna razgovarati o međusobnom povlačenju tužbi sa Srbijom, ali pod uvjetom da Srbija dostavi podatke o svim nestalima u Domovinskom ratu, srbijanski je šef diplomacije Ivan Mrkić za RTS kazao kako bi za Hrvatsku bilo bolje da tužbu nije ni podnosila.

‘Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku bi bilo bolje da uopće nije podnosila tu tužbu i bolje je za obje zemlje da tužbe budu povučene', rekao je Mrkić dva mjeseca uoči prvog ročišta na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Ipak, napominje da bi za njega takav rasplet situacije u ovom trenutku bio ravan čudu.

U Koaliciji udruženja izbjeglica Veritas, na čijem je čelu Savo Štrbac, tvrde da je uvjet Zagreba za povlačenje tužbe samo paravan. ‘Srbija nema što ponuditi Hrvatskoj kada su u pitanju nestali. Sve što je imala dala je. Arhiva je otvorena i podaci su predani hrvatskoj strani', kaže Štrbac.

On je uvjeren da iza svega stoji Katolička crkva koja je, kako kaže, jaka u svakodnevnom životu, a spominje i ‘pola milijuna branitelja iz posljednjeg rata koji vode kampanju protiv ćirilice i ujedno protiv Srba’.

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac za RTS je rekao da se vidi kako stvari idu prema sudnici i dokazivanju tužbi. ‘Isto tako postoji i svijest o riziku i opasnostima od takvog suđenja i visokih troškova koji prate proces', napomenuo je Pupovac, kojemu se eventualni razgovor o povlačenju tužbi ne čini sasvim nerealnim.

Ministrica Pusić je na subotnjem božićnom domjenku u Pupovčevom Srpskom narodnom vijeću novinarima spomenula uvjet za povlačenje hrvatske tužbe. ‘Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i povrata umjetnina, no nestali su ljudsko pitanje i ukoliko je srpska strana spremna osigurati podatke, mi smo spremni razgovarati o povlačenju tužbe', poručila je tada hrvatska šefica diplomacije.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.