D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 06.03.2020, GRUPA ODVJETNIKA TRAŽI IZMJENU ORIJENTACIJSKIH KRITERIJA KOJIH SE SUDOVI PRIDRŽAVAJU PRI DOSUĐIVANJU Deklaraciju su uputili Vrhovnom sudu

Grupa odvjetnika potpisala je i uputila Vrhovnom sud deklaraciju kojom traže izmjenu orijentacijskih kriterija kojih se sudovi pridržavaju pri dosuđivanju odštete za nematerijalnu štetu. Ti su kriteriji usvojeni još 2002. godine, a po njima se najveća odšteta može dobiti za smrt bračnog (izvanbračnog ili životnog) partnera i djeteta, i to u iznosu od 220.000 kuna.

Visina odšteta nije, kaže odvjetnik Bruno Spiz, jedini problem s kojim se suočavaju odvjetnici i njihove stranke kad zatraže obeštećenje na sudu.

“Što se tiče iznosa, oni su prikazani u nominalnom iznosu, bez navođenja parametara koji bi trebali očuvati realnu vrijednost navedenih iznosa kroz buduće razdoblje nakon donošenja ‘Orijentacijskih iznosa’ za neimovinsku štetu. Činjenica je da su ti iznosi za neimovinsku štetu iz 2002. godine određeni u nominalnom iznosu, bez svojevrsnih parametara ili osigurača koji bi trebali jamčiti realnu vrijednost tih iznosa u godinama koje su slijedile nakon njihova donošenja”, navodi se u deklaraciji jučer upućenoj Vrhovnom sudu.

Odvjetnici ističu da bi se Orijentacijski kriteriji morali periodički usklađivati “jer su od 2002. godine bitno porasli troškovi života, porasle su plaće, a odštete ostale na razini 2002. godine”.

Odvjetnici citiraju svojeg kolegu, bivšeg ministra pravosuđa i predsjednika Vrhovnog suda dr. Ivicu Crnića, koji ukazuje na to da je Vrhovni sud bio dužan radi razmatranja spornih pravnih pitanja u svrhu ujednačavanja sudske prakse svakih šest mjeseci, a po potrebi i češće, organizirati sastanke s predsjednicima sudskih odjela iz svih županijskih sudova, a to je izostalo. Kaže da se dugi niz godina čini nepravda žrtvama štetnih događaja, a izravno se pogoduje neposrednim štetnicima i drugim odgovornim osobama jer ne plaćaju zakonitu, primjerenu odštetu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.