D.I.C. Veritas

„Jutarnji list“, 06.07.2012. – IMAO DVA MOŽDANA – Merčepu ukinuli pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja, tužitelji najavili žalbu

Merčepu je nedavno produljen pritvor, ali je Vrhovni sud ukinuo to rješenje nižeg suda

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je ukinulo pritvor Tomislavu Merčepu , optuženom za ratni zločin nad civilima.

Merčepu je nedavno produljen pritvor, ali je Vrhovni sud ukinuo to rješenje nižeg suda uz obrazloženje da treba bolje razmotriti uvjete u Bolnici za osobe lišene slobode, te utvrditi ima li pritvorenik tamo mogućnost dobiti adekvatnu medicinsku skrb.

Naime, Merčep je imao dva moždana udara, teško se kreće i teško govori, te zbog svega, prema mišljenju sudskih vještaka, može pratiti suđenje samo uz učestale pauze. Od prosinca 2010. kada je pritvoren, uglavnom je boravio u zatvorskoj bolnici, a zbog njegova zdravstvenog stanja čak i u sudnici je prisutna liječnica.

Osim toga, u zatvorskoj bolnici nije imao mogućnost dobivati potrebne terapije pa je i do sada premještan u toplice, gdje je, u pratnji pravosudne policije, boravio o vlastitom trošku.

Upravo Merčepovo teško zdravstveno stanje i nemogućnost dobivanja potrebne medicinske skrbi u zatvorskoj bolnici bili su presudni za donošenje odluke o ukidanju pritvora. Nadležno tužiteljstvo odmah je najavilo da će podnijeti žalbu na ovu sudsku odluku.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.