D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 08.01.2019, MLADOM ĐAKIĆU ZBOG JEZIVE OBJAVE PRIJETE TRI GODINE ZATVORA, O NJEGOVOM SLUČAJU OGLASILA SE I VLADA ‘Najoštrije osuđujemo takav govor mržnje…’

Vlada Republike Hrvatska reagirala je na sramotnu objavu Ivana Đakića, sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića, a zbog koje je u utorak priveden u policiju u Virovitici, javlja N1.

“Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti. U tijeku je i postupanje nadležnih institucija”, kratko se navodi u priopćenju Vlade.

Podsjetimo, 22-godišnji Ivan Đakić u ponedjeljak je na svome Facebook profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

Tu je objavu Ivan Đakić vrlo brzo obrisao te se ispričao “svima koje je uvrijedio”.

Đakićev sin danas je priveden u virovitičku policiju zbog govora mržnje iskazanog na Facebooku, a o ovom slučaju se oglasilo Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

“Povodom zaprimljenih novinarskih upita odgovaramo da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.

O rezultatima izvida kao i državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena. Državno odvjetništvo ovim priopćenjem ujedno odgovara i na prozivanja o nepostupanju po službenoj dužnosti”, napisali su u priopćenju na stranicama DORH-a.

Ivanu Đakiću slijedom navedenog zbog ovog kaznenog djela prijeti kazna od tri godine zatvora.

Iz HDZ-a je još sinoć priopćeno kako najoštrije osuđuje objavu Ivana Đakića na privatnom Facebook profilu.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HDZ-a, ističe se kako osuđuju takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, te će protiv njega pokrenuti stegovni postupak zbog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.