D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 09.02.2020, IZRAELSKI AMBASADOR ‘Vidi se pozitivna promjena u stavu Vlade i društva prema holokaustu, ali Hrvatska se mora, poput Njemačke, suočiti s prošlošću’

U Hrvatskoj postoje skupine koje bi htjele minimizirati i relativizirati zločine ustaškog režima, a revizionisti pokušavaju NDH prikazati kao žrtvu nacističke Njemačke, što ona nikada nije bila.

Neke su to od ključnih poruka izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Ilana Mora, koji ih je izrekao u velikom intervjuu tportalu povodom prve godine svog djelovanja u našoj zemlji. Kaže kako je jačanje antisemitizma sve akutniji problem u Europi i svijetu.

Nužno se suočiti s prošlošću

- Postoje zemlje u susjedstvu koje imaju ovaj problem, a prisutan je i u Hrvatskoj. Postoje ljudi i skupine, a smatram da se u Hrvatskoj nalaze u manjini, koji bi htjeli promijeniti prihvaćeni narativ o holokaustu i ustaškom režimu te o korištenju uzvika ‘za dom spremni’ sa svim negativnim konotacijama. Žele promijeniti, minimizirati, relativizirati zločine ustaša i njihovih suradnika. Ustaše i Ante Pavelić ovdje su bili sljedbenici nacista i Nijemaca. A ponekad su bili predaniji u ubijanju Židova, Srba i Roma od samih nacista. Hrvatska je bila prva zemlja koja je usvojila rasne zakone u Europi nakon nacističke Njemačke. Ovo je važno jer se moramo sjećati povijesti kako bismo stali protiv onih koji žele promijeniti narativ i portretirati tzv. NDH kao žrtvu nacističke Njemačke, što ona nije bila – rekao je veleposlanik Mor u razgovoru.

Dodao je kako se Hrvatska mora, poput Njemačke, suočiti s prošlošću i izvući iz nje nužne pouke. Istaknuo je pritom da ne govori o kolektivnoj krivnji hrvatskog naroda, ali govori o kolektivnoj odgovornosti hrvatskih građana da “ustanu i kažu da neće prihvatiti negiranje holokausta, relativizaciju i promjenu narativa”.

Izraelski veleposlanik smatra kako se ove godine, na Međunarodni dan sjećanja na holokaust 27. siječnja, u Hrvatskoj mogla vidjeti pozitivna promjena u stavu Vlade i društva prema holokaustu.

- Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Izraelu je predstavljala Hrvatsku na Petom svjetskom forumu u Jeruzalemu koji je organizirao izraelski predsjednik Reuven Rivlin, premijer Andrej Plenković bio je u Auschwitzu na komemoraciji povodom 75. godišnjice oslobođenja toga logora smrti, a odao je i počast ustaškim žrtvama ovdje na Mirogoju, predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je posebnu sjednicu Sabora i održao dobar govor. To je točno ono što se očekuje od najviših državnih dužnosnika svugdje u svijetu, uključujući Hrvatsku, da postave pravi smjer i koordinate društvu u sjećanju na Šoa – rekao je Ilan Mor novinaru tportala.

Pojedinci u Hrvatskoj poriču holokaust

Pohvalio je i održavanje izložbe ‘Ako tebe zaboravim – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945., Zadnje odredište Auschwitz’ koja će gostovati diljem Hrvatske.

Unatoč nekim pozitivnim pomacima, Mor u Hrvatskoj vidi mnogo problema.

- Kako to da u hrvatskim gradovima ulice još uvijek nose imena Hrvata koji su počinili zločine tijekom holokausta, kao npr. Mile Budak? Kako to da je 75 godina nakon holokausta pozdrav ZDS koji odgovara pozdravu Heil Hitler još uvijek prihvaćen u hrvatskom društvu? Kako je moguće da 75 godina nakon holokausta grupe i pojedinci još uvijek poriču holokaust, umanjuju ga i pokušavaju prikazati Hrvatsku kao žrtvu? Kako to da postoje grupe i pojedinci koji poriču kriminalni karakter Jasenovca? To su pitanja koja hrvatsko društvo, političari, akademici i vođe trebaju razmatrati – rekao je Mor.

Osvrnuo se i na gradnju spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, s obzirom da neke židovske organizacije smatraju kako bi prikladnije bilo da se zove spomenik žrtvama ustaškog režima.

- To je unutarnja stvar židovske zajednice i ja ću podržati njihovu odluku. Smatram da je važno, kada govorimo o kulturi sjećanja, odati počast za šest milijuna ubijenih Židova u svakoj pojedinoj zemlji u kojoj su nacisti i njihovi suradnici počinili zločine – kazao je izraelski veleposlanik.

Napomenuo je da je odnos prema žrtvama holokausta stvar obrazovanja koje ne počinje u školi, nego kod kuće.

- Počinje kad roditelji razgovaraju sa svojom djecom i uče ih kako se odnositi prema osobama drugačije boje kože, osobama s posebnim potrebama, homoseksualcima i ostalima koji se na neki način razlikuju od većine. Uloga roditelja je od najranije dobi naučiti djecu da se ne boje drukčijega i nečega što ne poznaju. Svi su rođeni na sliku Božju i nije na nama da odlučujemo tko je bolji, a tko lošiji. Ako obitelj razumije značenje Šoe u povijesti židovskog naroda i čovječanstva – planiranja i izvršenja smaknuća cijelog jednog naroda koja su se odvijala kao na tekućoj traci, tada će podučiti mlade ljude o toleranciji, razumijevanju i izvesti ih na pravi put. Zatim dolazi škola, a prema novom kurikulumu sve više i više razreda u Hrvatskoj odlazi u posjet Jasenovcu, što je sjajno. Čuo sam da je broj škola koje idu u Jasenovac ove školske godine nadmašio očekivanja Ministarstva kulture, što je za mene pozitivan znak. Nadam se da će iduće godine sve škole otići u posjet Jasenovcu – kazao je Mor za tportal.

Nabava borbenih zrakoplova

Komentirao je i propali posao nabave višenamjenskih borbenih aviona rekavši kako je u tijeku drugi pokušaj te je zasad neizvjesno što će se dogoditi.

- Sudeći prema prvom pokušaju, mogu vam reći da su obje zemlje, Izrael i Hrvatska, dale sve od sebe da posao uspije, ali nekad dosegnete točku kad ne možete učiniti više – zaključio je veleposlanik Države Izrael.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.