D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 09.04.2019, PUPOVAC ŽELI PRVOG SRBINA U EUROPARLAMENTU ‘Računamo da možemo osvojiti jedan mandat, to bi bilo veliko postignuće za sve Srbe u bivšoj Jugoslaviji’

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je kako se nada da bi SDSS mogao osvojiti jedan mandat na predstojećim euroizborima.

- Samostalna demokratska srpska stranka računa da na temelju aktualnog stanja može osvojiti jedan mandat na izborima za Europski parlament, što bi bilo veliko postignuće ne samo za Srbe u Hrvatskoj već i za Srbe na području bivše Jugoslavije jer bi to bio prvi Srbin ili Srpkinja u Europskom parlamentu, izjavio je za Sputnik čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

- To je u sadašnjim okolnostima Europe, europske politike i Srba uopće od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj, poštovanje onoga što je sadržaj pristupnog ugovora Hrvatske sa EU, ali od presudne važnosti i za politiku proširenja za druge dijelove bivše Jugoslavije, uključujući i Republiku Srbiju, smatra Pupovac.

On dodaje da bi broj od oko 60.000 osvojenih glasova bio minimum za osvajanje „prvog srpskog mandata“ u Europskom parlamentu.

- Najveći dio glasova će doći iz Hrvatske, ali također očekujem da će dio glasova doći i od ljudi koji su u izbjeglištvu ili na privremenom radu u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili drugim zemljama, poput Austrije i Njemačke“, rekao je za Sputnik lider SDSS-a.

SDSS kao stranka građanske i lijeve orjentacije računa na suradnju sa svim strankama slične orjentacije u Europskom parlamentu, ali je istovremeno otvorena za saradnju sa svim strankama i grupacijama koje „rade na povećanju ravnopravnosti članica EU, povećanju ravnopravnosti građana na prostoru EU i smanjenju napetosti na kontinentu“.

Dr. Dejan Jović, profesor na fakultetima političkih znanosti u Beogradu i Zagrebu i bivši savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, odlukom Predsjedništva SDSS-a kandidat je na listi za Europski parlament i bit će drugi na listi, otkriva Pupovac.

Pupovac je objasnioa da nema automatizma za ulazak zastupnika u Europski parlament po redoslijedu sa liste.

- Stranka odlučuje. Prije svega odlučuje broj glasova koji će netko osvojiti, a sa druge strane stranka odlučuje tko će na kraju otići u Europski parlament. Drugim riječima, ako ja osvojim najveći broj glasova, a stranački interes bude drugačiji, to znači da može otići i netko drugi“, zaključio je Pupovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.