D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 09.11.2018, RATNI ZAMJENIK NAČELNIKA SISAČKE POLICIJE NAKON ODSLUŽENE KAZNE ZA RATNI ZLOČIN PUŠTEN NA SLOBODU Odslužio je dvije trećine kazne

Nekadašnji zamjenik načelnika PU Sisačko-moslavačke Vladimir Milanković (56), pušten je u srijedu 8. studenoga iz zatvora u kojem je neprekidno od lipnja 2011. godine.

Odslužio je dvije trećine kazne i pušten je iz zatvora u Glini na slobodu, potvrđeno nam je iz Županijskog suda u Sisku.

Milanković, koji je uhićen 20. lipnja 2011. godine zajedno sa Đurom Brodarcom, ratnim načelnikom PU Sisačko-moslavačke i suborcem Dragom Bošnjakom, osuđen je 9. prosinca 2013. godine na Županijskom sudu u Osijeku na osam godina zatvora.

Vrhovni sud je u lipnju 2014. godine Milankoviću povisio prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda na deset godina zatvora.

Milanković je proglašen krivim zato što kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave, u razdoblju od srpnja 1991. do lipnja 1992., nije spriječio nezakonite nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje, zastrašivanje te fizičko i psihičko zlostavljanje ljudi na širem području Siska i Banovine.

Optužnica ga je teretila da je, naprotiv, sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to te i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile i naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve, odnosno 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Milanković je,  tako, po zapovjednoj odgovornosti, osuđen i za smrt mlade Siščanke Ljubice Solar, kao i petero članova obitelji Vila, odnosno tri člana obitelji Trivkanović, a u obrazloženju Županijskog suda u Osijeku stoji  kako se ‘prikrivanje zločina može vidjeti u svakoj likvidaciji civila'“

Vladimiru Milankoviću je  u kaznu zatvora uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 20. lipnja 2011., u zatvoru je imao velikih zdravstvenih problema, štrajkao je glađu i sada je na slobodi.

Prvoosumnjičeni Đuro Brodarac, bivši Milankovićev nadređeni u policiji i bivši sisačko-moslavački župan umro je u srpnju iste godine pritvoru u Osijeku, a Drago Bošnjak, bivši pripadnik SJP ‘Vukovi’ oslobođen je optužbe za ratni zločin.

Ostalo je upamćeno kako je po izricanju presude u Osijeku, Milankovićev prijatelj i suborac umirovljeni general Mladen Mikolčević poveo pjevanje hrvatske himne, u čemu  mu se pridružio i sam Milanković.

Mikolčević je rekao da je „himni mjesto u sudnici, jer se sudi hrvatskom heroju.“

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.