D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 14.03.2018, PREDSJEDNICA ZUROFFU ‘Zlonamjerni ste, a vaši opetovani pokušaji da hrvatskom narodu nametnete kolektivnu stigmu su za svaku osudu!’

Izjava Kolinde Grabar Kitarović u Argentini kako su ‘nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine’ izazvala je žestoke reakcije u Hrvatskoj, ali i van granica Lijepe naše.

Ta sporna izjava nije mimoišla ni lovca na naciste dr. Efraima Zuroffa, direktora Centra Wiesenthal za Izrael i istočnu Europu, koji je odmah reagirao i poslao pismo na Pantovčak u kojem izražava zgražavanjem činjenicom da je ‘predsjednica RH ponosna generacijom Hrvata koji su stigli u Argentinu’.

- Činjenica je da je među njima bilo mnogo ustaša – navodi u pismu Zuroff nabrajajući nekoliko imena tih ‘migranata’. Tako je Zuroff spomenuo Antu PavelićaEugena Didu Kvaternika i Dinka Šakića.

Dalje Zuroff spominje istraživanje argentinskog novinara Ukija Gonija koji u svojoj studiji navodi da je najmanje 100 ratnih zločinaca pobjeglo u Argentinu, među kojima su bili i visokopozicionirani članovi ustaša.

- Predsjednica Grabar-Kitarović pokušala je opravdati neke od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata. Samo je pitanje je li to napravila iz divljenja prema tim ubojicama ili neznanja o njihovom bijegu – stoji u pismu Zuroffa.

Hrvatska predsjednica je promptno i žestoko reagirala na Zuroffovo pismo. Grabar-Kitarović je u svom odgovoru optužila Zuroffa da već dugo vremena pokušava cijelom hrvatskom narodu nametnuti kolektivnu stigmu.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji. S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.