D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 15.05.2019, RUŽA TOMAŠIĆ PISALA VUČIĆU I BRNABIĆ ‘Rukavica je bačena! Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu!’

Europarlamentarka i dopredsjedica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pismo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Kako javljaju iz njezinog ureda, Tomašić se u pismu referirala na na uhidbeni nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT), a u kojemu od srbijanskih vlasti traži da se dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), VjericaRadeta i Petar Jojić, izruče Haagu. Uredu zastupnice Ruže Tomašić u priopćenju se potkrala greška pa su optuženu članicu SRS-a nazvali Vjevericom Radetom.

“Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?”, upitala je Tomašić srbijanski državni vrh.

 Međunarodni sud UN-a je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srbijanskom pravosuđu, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke koji su u strahu za vlastiti život.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako ‘dragovoljno neće otići u Haag’ te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.