D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 16.08.2022, Ustavni sud policiji: Povratnika niste smjeli odjaviti samo zato jer nije zatečen na adresi

Policija je dvaput godine tražila Jovana Dmitrovića na adresi u Sisku i nije ga našla. Zaključili su da tu niti ne živi

Siščanin Jovan Dmitrović (74) jedan je od desetaka tisuća građana kojima je policija odjavila prebivalište po službenoj dužnosti i morao je vratiti osobnu iskaznicu. Odlučila je tako PU sisačko-moslavačka rješenjem od 2. listopada 2018. jer, kako je ustanovljeno, nije živio na adresi u Sisku na kojoj je bio prijavljen. Međutim, Dmitrović takvu odluku nije prihvatio unatoč tome što su odluke policijskih upravnih tijela potvrđene i u prvostupanjskom i u drugostupanjskom postupku pa je podnio ustavnu tužbu te je odluka o ukidanju njegova prebivališta ukinuta i Upravni sud u Zagrebu morat će ponovno odlučivati o njegovoj žalbi.

Jednoglasni zaključak svih sudaca Ustavnog suda bio je da su sudovi Jovanu Dmitroviću povrijedili pravo na slobodu kretanja i biranje boravišta koje je zajamčeno i Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Suci su temeljito proučili spise Upravnog suda, kao i odluku MUP-a, te ustanovili da to što su napravili Dmitroviću nije ni razmjerno legitimnom cilju države te da miješanje u pravo na slobodu kretanja i izbor prebivališta nije bilo nužno u demokratskom društvu.

“Mnogobrojni su razlozi da neka osoba bude privremeno odsutna iz svog doma, pa i više tjedana ili mjeseci, a da time ne prestane njezina namjera da na određenom mjestu trajno živi. Takve su situacije dulja putovanja, privremeni rad u drugom mjestu ili državi, dulje liječenje, obrazovanje i slično i na temelju takvih situacija teško se može zaključiti o prestanku trajnog nastanjenja odnosno prebivališta neke osobe na nekoj adresi.

Kada bi takve situacije dovodile do odjave prebivališta po službenoj dužnosti ili obveze građana da svaku takvu situaciju prijavljuju policiji kako bi izbjegli takvu odjavu, tada bi to predstavljalo značajno ograničenje slobode kretanja. S obzirom na važnost prebivališta u hrvatskom pravu za ostvarenje mnogih prava, to bi moglo dovesti i do velike pravne sigurnosti”, zaključili su suci Ustavnog suda.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.