D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 17.01.2022, ESLJP osuđenom za ratni zločin u Škabrnji dosudio naknadu zbog nepravičnog suđenja

Marinko Pozder osuđen je zbog zločina u Škabrnji te je zatražio obnovu postupka, vlasti ga nisu obavijestile da je postupak nastavljen

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je Marinku Pozderu, u odsutnosti pravomoćno osuđenom za ratni zločin u Škabrnji, 4000 eura naknade za nematerijalnu štetu i 2000 eura za troškove postupka u predmetu za povredu prava na pravično suđenje, izvijestio je ESLJP.

ESLJP je priopćio da je sudska presuda konačna.

Pozder je, nakon što je u odsutnosti 1998. godine pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 20 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Škabrnji, zatražio obnovu tog postupka 2012. godine, a što je Vrhovni sud pravomoćno odbio.

ESLJP je utvrdio da je Pozder osobno sudjelovao u početnim fazama istrage koja se vodila protiv njega, prije nego što je pušten iz pritvora i razmijenjen u sklopu dogovorene razmjene zarobljenika.

”Stoga je imao određena saznanja o postupku koji se vodio protiv njega, ali mu naknadno nikada nije dostavljane optužnica ili poziv za raspravu, niti su ga hrvatske vlasti na bilo koji način obavijestile da je postupak protiv njega nastavljen”, izvijestio je sud dodajući da nije mogao zaključiti je li Pozder nastojao izbjeći suđenje u ovom predmetu ili se odrekao prava da se pojavi pred domaćim sudom.

ESLJP je nadodao kako smatra, imajući u vidu opća načela i ranija utvrđenja u vezi suđenja o odsutnosti u predmetu Ivo Sanader protiv Hrvatske, da Pozderu nije pružena mogućnost da ostvari ponovno razmatranje optužbi koje su mu stavljene na teret, na način koji bi potpuno poštovao njegova prava obrane.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.