D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 18.03.2016., HRVATSKA STOPIRA SRBIJU U PREGOVORIMA S EU Ministarstvo vanjskih poslova inzistira da se ukine sporni zakon

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske neće dati zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje pregovora s EU u poglavljima 23. i 24. sve dok Srbija ne ukine sporni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

S N1 su poslali upit Ministarstvu što smatraju spornim u poglavlju 23 te dobili sljedeći odgovor:

- Podražavamo napore Srbije u približavanju EU. Uvjeti koje Srbija mora ispuniti za otvaranje tako važnog poglavlja 23. su, među ostalima, poštivanje ljudskih prava (posebice manjinskih) sukladno međunarodnim konvencijama i ratificiranim međudržavnim sporazumima, puna suradnja s Međunarodnom sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i reforma pravosuđa, koja uključuje ukinuće nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije – stoji u odgovoru koji prenosi N1.

Zakon o univerzalnoj jurisdikciji sporna je točka u hrvatsko-srpskim odnosima otkako ga je Srbija proglasila 2003. godine. Hrvatska smatra da se takvim zakonom Srbija tako proglasila svojevrsnim “mini Haagom” koji bi imao pravo suditi bilo kome.

Podsjetimo, ministrica za europske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da ta država još uvijek čeka suglasnost Hrvatske za pregovaračku poziciju na poglavlje 23.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.